Portal Istraga najavio je sinoć najavio plan hapšenja Mehmedagića kako bi se preuzela kontrola nad tom agencijom i sačuvala kontrola nad Tužilaštvom BiH.
Iza ovog plana navodno stoje čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, te njihovi partneri iz Sarajeva, piše Istraga, pozivajući se na izvore u SNSD-u.
Kako se dalje navodi u tekstu, prema ovom planu, u slučaju da Gordana Tadić bude razriješena, krenut će se u “istraživanje” Diane Kajmaković kako bi se spriječilo njeno imenovanje za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca.

“Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice, koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH”, tvrdi izvor Istrage blizak SNSD-u.

Prema informacijama Istrage, Gordana Tadić je navodno dobila zadatak od čelnika HDZ-a i SNSD-a da na svaki mogući način ukloni direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, kojeg smatraju glavnim krivcem za gubitak kontrole nad Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, odnosno za uklanjanje Milana Tegeltije s pozicije predsjednika VSTV-a.

S obzirom na to da je protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić u ponedjeljak okončan disciplinski postupak te da se u narednih dvadesetak dana mora donijeti odluka o sankciji, lideri SNSD-a i HDZ-a su navodno dali nalog glavnoj tužiteljici da prije konačne odluke uhapsi ili na drugi način ukloni direktora OSA-e kako bi se članovi Disciplinske komisije uplašili i oslobodili glavnu državnu tužiteljicu svake odgovornosti.

Kako je zbog disciplinskog postupka ugrožena funkcija Gordane Tadić, navodno je sačinjen i "rezervni" plan koji bi bio aktiviran u slučaju da VSTV razriješi Gordanu Tadić s pozicije glavne državne tužiteljice.

Prema važećim pripisima, ako glavni tužilac bude razriješen, mijenjaju ga zamjenici. U ovom trenutku funkcije zamjenika Gordane Tadić obavljaju Diana Kajmaković, Ozrenka Nešković, Milanko Kajganić i Ismet Šuškić. S obzirom na iskustvo i “minuli rad”, najveće šanse za vršioca dužnosti glavne tužiteljice bi imala Diana Kajmaković, što bi značilo da Gordana Tadić, odnosno SNSD i HDZ gube kontrolu nad Tužilaštvom BiH.

Stoga je proteklih dana započeo proces rušenja tužiteljice Kajmaković. Prvo je krajem juna urađena nova sistematizacija u Tužilaštvu BiH kojom je ukinut Odjel kojim je rukovodila Diana Kajmaković. Tako je, faktički, zamjenica glavne državne tužiteljice ostala bez odjela nakon čega je "preraspoređena" u Odjel za ratne zločine, piše Istraga.

Ko su pomagači Dodika i Čovića u Sarajevu koji ruše Mehmedagića i Kajmaković? To se najbolje može vidjeti po tome ko najviše udara na Mehmedagića - Fahrudin Radončić i Aljoša Čampara.