Spomenik simbol nezavisnosti Kosova “New Born”, smešten ispred Palate mladih i sporta u Prištini, povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova transformisan je u novu poruku „No New BR”, kojom se šalje poruka protivljenja formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, javlja Anadolija.

Autor spomenika “New Born” Fisnik Ismaili u izjavi za Anadoliju kaže da se novim izgledom spomenika “No New BR” šalje poruka “Ne nova iskomadana Republika”, odnosno poruka protivljenju Zajednice opština sa srpskom većinom "koja bi bila nova Republika Srpska, poput one u Bosni i Hercegovini".

„To je vezano za situaciju ovdije i pritisak koji se vrši na nas da ponovo otrgnemo Republiku, ali se odnosi i na Ukrajinu, još jednu državu koja se raspada u ratu“, naglasio je Ismaili.

Riječi “Broken Republic” (Slomljena republika) ispisane su bijelom bojom na slovima obojenim plavom i žutom bojom, čime spomenik uključuje tri boje državne zastave Kosova, dok su plava i žuta takođe boje i ukrajniske zastave.

Pred Kosovom je evropski plan za normalizaciju odnosa sa Srbijom, poznat i kao francusko-njemački prijedlog, koji uključuje i primjenu svih sporazuma postignutih tokom dijaloga posredstvom Evropske unije, pa tako i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koja je predviđena Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine kojoj se na Kosovu mnogi protive.

Spomenik “New Born” (Novorođeni) otkriven je 17. februara 2008. godine na dan proglašenja nezavisnosti Kosova. Tog dana na se slova spomenika potpisalo preko 150 hiljada građana, uključujući tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i premijera Hashima Thacija.

Pet godina je spomenik zadržao isti izgled, a od 2013. godine, svake godine dobija novi izgled kojim se pokušava preneti poruka različitim slikama u skladu sa aktuelnim situacijama i problemima kroz koje Kosovo i svet prolaze.

Spomenik “New Born” osvojio je ukupno sedam međunarodnih nagrada, među kojima je i najvišu svetsku nagradu u oblasti dizajna „Zlatni lav“ u Kanu.