“Teroristička mreža Al Jazeera više neće emitirati iz Izraela. Namjeravam odmah djelovati u skladu s novim zakonom i zaustaviti njihovu aktivnost", rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon što je parlament odobrio pravilo koje dopušta privremenu zabranu emitiranja onim stranim medijima koji "štete sigurnosti države". Zove se Al Jazeerin zakon i bit će na snazi do jula ili do kraja rata u Gazi.

U iznenadnom glasanju, zakon je dobio 71 glas za i 10 protiv. Već je prošao u prvom čitanju u februaru, u atmosferi neprijateljstva prema važnoj satelitskoj mreži. U mjesecima nakon napada sedmog oktobra neki su se Izraelci obraćali novinarima i pitali ih jesu li iz Al Jazeere i maltretirali njihove uposlenike.

Pravilo daje ministru komunikacija ovlast da naredi "davateljima sadržaja" da prekinu reemitiranje iz zemlje, zatvore urede, zaplijene opremu i blokiraju web server. Sadašnji ministar, Shlomo Karhi, već je jasno dao do znanja da će mreža biti  "zatvorena u narednim danima" jer "glasnogovornici Hamasa u Izraelu ne zaslužuju slobodu izražavanja". Odluka će se primjenjivati 45 dana s mogućnošću produženja i zahtijeva prethodno preispitivanje od strane okružnog suda.

Na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre spomenula je moguće zatvaranje televizijeks mreže iz Katara. “Čuli smo informacije”, rekla je. “Ako je to istina, takav potez je zabrinjavajući. Vjerujemo u slobodu medija. Kritično je, kritično je važno. A Sjedinjene Države podržavaju kritično važan posao koji novinari obavljaju diljem svijeta. A to uključuje i one koji izvještavaju o sukobu u Gazi. Vjerujemo da je ovaj posao važan. A ako su ovi izvještaji istiniti, zabrinuti smo”.

Mreža sa sjedištem u Kataru, godinama je u središtu pažnje u Izraelu, ali se u proteklom desetljeću smatralo da emirat svojim milionima dolara i obnovom cijelih četvrti pomaže stabilnost Gaze. Nakon napada sdmog oktobra, diskurs se promijenio. "Al Jazeera je naštetila sigurnosti Izraela, aktivno je sudjelovala u masakru sedmog oktobra i huškala protiv naših vojnika", rekao je danas Netanyahu najavljući zabranu rada Al Jazeere.