U nastojanju da ušutka propalestinske glasove i propalestinski aktivizam, grupa od 16 francuskih senatora, od kojih su većina članovi političke stranke Les Républicains, podnijela je na čelu sa senatorom Stéphaneom Le Rudulierom prijedlog zakona kojim nastoji učiniti anticionizam krivičnim djelom.

Senator Stephane Le Rudulier rekao je da je “anticionizam” povezan s porastom antisemitizma.

Cionizam, rasistički jevrejski nacionalistički pokret, doveo je do prisilnog raseljavanja više od milion Palestinaca i hapšenja još njih milion.

Prema poznatom izraelskom historičaru Ilanu Pappeu: “Cionizam je bio kolonijalistički pokret koji je silom prodro u palestinsku domovinu, sa željom da kolonizira zemlju i s mogućim ekspanzionističkim ambicijama da prodre u srce arapskog svijeta.”

Prošlog mjeseca Francuska je zabranila propalestinske proteste "jer će vjerovatno izazvati poremećaj javnog reda”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin. On je dodao da će svako organiziranje takvih protesta dovesti do hapšenja.

Francuska već dugo podržava izraelski kolonijalni projekt naseljenika u Palestini, dajući oružje i diplomatsko pokriće za kampanju genocidnog bombardiranja.

Bude li zakon u predloženom obliku usvojen, onima koji vrijeđaju Izrael prijetila bi zatvorska kazna od dvije godine i novčana kazna od 75.000 eura, a onima koji izravno izazivaju mržnju ili nasilje protiv Izraela pet godina zatvora i novčana kazna od 100.000 eura.

Predloženi nacrt zakona predviđa kazne za različite prekršaje povezane s anticionizmom. Njime se želi kazniti one koji negiraju postojanje Države Izrael s jednom godinom zatvora i novčanom kaznom od 45.000 eura.


Senator Stephane Le Rudulier

Senator Le Rudulier je također pozvao na raspuštanje ljevičarske partije La France Insoumise, kao i stranaka koje su, po njegovom mišljenju, zagovarale terorizam i Hamas, za koji kaže da pozivaju na uništenje Izraela i istrebljenje Jevreja.

U pismu upućenom premijerki Élisabeth Borne, senator osuđuje prisustvo onoga što on naziva “petom kolonom palestinskog terorizma u Francuskoj” i poziva na raspuštanje nekoliko političkih grupa optuženih za zagovaranje terorizma.