Potražnja za ulaznicama najveća je u Kataru, Sjedinjenim Državama, Saudijskoj Arabiji, Engleskoj, Meksiku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentini, Francuskoj, Brazilu i Njemačkoj. Do sada je već prodato oko tri miliona ulaznica, a tri i po miliona je rekord prodaje ulaznica na svjetskim prvenstvima. Podaci su iz polovine oktobra te se može očekivati da će Katar biti blizu najboljeg rezultata do sada.

Prema istraživanju Statiste sprovedenom prošle godine, samo trećina ispitanika širom svijeta smatra da se turnir ne bi trebao održati u Kataru zbog kršenja ljudskih prava.

Smatra se da su hiljade radnika izgubile živote tokom izgradnje stadiona i druge infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Uprkos teškoj situaciji, emirat je odbio da preuzme finansijsku odgovornost za njihove porodice.

Sve vrijeme se protiv Katara vodi kampanja u zapadnim medijima pozivajući se na kršenje ljudskih prava s posebnim akcentom na prava homoseksualaca. Kako je Katar muslimanska zemlja, javno isticanje homoseksualnosti je zabranjeno i za to se može dobiti zatvorska kazna od sedam godina. Iako katarske vlasti poručuju da su svi dobro došli u Katar bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, te da katarska policija neće “dosljedno” provoditi zakon kada je riječ o homoseksualcima, ipak zapadni mediji i organizacije koriste priliku da ispromovišu homoseksualnost u Kataru. Pridružili su im se i pojedini fudbaleri koji su najavili da će nositi trake na majicama u duginim bojama.

Bez obzira na kritike, procjenjuje se da će u Katar uskoro stići 1,2 miliona ljudi, što je otprilike polovina stanovništva zemlje. Još od 2010. godine, kada je zaljevska zemlja najavljena kao domaćin Svjetskog prvenstva 2022., gradnja teče punim tempom - uglavnom zahvaljujući radnicima migrantima - kako bi se zadovoljile potrebe međunarodnog turnira.

Za to vrijeme izgrađeno je sedam novih stadiona, novi metro, putevi i smještaj. Kako pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO), izgradnja smještajnih kapaciteta za boravak svih posjetilaca nije bio mali podvig. Naime, otprilike 29.000 soba bilo je dostupno 2021. godine, deset godina ranije Katar je imao na raspolaganju 10.000 soba.