Društvo | 13.01.2022.

Tužna vijest

Preminuo novinar Vlastimir Mijović

Vlastimir Mijović, poznati bosanskohercegovački novinar, preminuo je danas u 65. godini nakon višemjesečne borbe s teškom bolesti.

R.I.
Mijoviću je u oktobru prošle godine dijagnosticiran rak pluća s metastazama.

“Dragi moji, došlo je do grla. Zbog bolesti sam već pet godina smanjio životni i ugasio profesionalni tempo. Ali, vrag goni po svome. Loša je situacija, ali nisam ni ja slabić. Imam rak na plućima, dijagnosticiran prije osam dana. Od ponedjeljka ću ići na zračenje mozga i bronhoskopiju, pa slijedi čeprkanje po tumoru na plućima. Imam tri metastaze na mozgu”, napisao je  Mijović.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo humanitarnu akciju. Nažlast, bilo je kasno.

Vlastimir Mijović rodio se u Foči 1956. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka (Odsjek žurnalistike) završio je u Sarajevu, gradu u kojem je živio od 1964. godine. Iza sebe ima trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu, tokom kojeg je radio u više medija.

Karijeru je počeo 1979. godine kao novinar u “Našim danima”, a godinu kasnije je postao urednik unutrašnje politike ovog lista. Od 1981. do 1985. bio je glavni i odgovorni urednik lista “Naši dani”, i to najmlađi u historiji SFR Jugoslavije.

Od 1985. do 1988. godine bio je glavni i odgovorni urednik lista “Mladost” iz Beograda, potom postaje politički komentator dnevnog lista “Oslobođenje” sve do 1990. Od 1990. do 1995. djelovao je kao stalni dopisnik “Oslobođenja” iz Moskve. Od 1995. do 1996. bio je glavni i odgovorni urednik lista “Oslobođenje”, izdanje za inostranstvo, čije se sjedište nalazilo u Ljubljani. Godine 1996. postao je zamjenik glavnog urednika magazina “Svijet”, a tokom 1996. i 1997. pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Oslobođenje”.

Od 2000. do 2001. bio odgovorni urednik lista “Poslovnih novosti”, a naredne dvije godine i odgovorni urednik dnevnog lista na engleskom jeziku Bosnia Daily. Od 2003. do 2005. bio je glavni i odgovorni urednik lista “Poslovne novosti”, od 2005. do 2007. godine glavni i odgovorni urednik mjesečnog magazina “Strogo pov”, da bi od 2007. do 2008. godine bio glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Oslobođenje”.

Prije nekoliko godina okušao se i u politici kandidaturom za načelnika sarajevske Općine Centar.

(Izvor: Faktor)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije