Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon današnjih pretresa u Bihaću, uhapsili su direktora Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona Nedžada Veladžića (NES), te Fikreta Bajrića (SDO), predsjednika Komisije za prijem uposlenika, saznaje Faktor iz izvor bliskih Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Iz te pravosudne institucije zasad su zvanično potvrdili hapšenje jedne osobe, zaposlene u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Faktoru je nezvanično potvrđeno da premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (NES), čiji kabinet je jutros pretresla SIPA, u ovom predmetu ima status osumnjičenog.

Tužilaštvo ga sumnjiči za trgovinu utjecajem.

Istraga se vodi zbog sumnje na zapošljavanja po političkoj liniji.

Od sve trojice, kako saznaje Faktor, istražitelji SIPA-e oduzeli su mobilne telefone, koji će biti predmetom vještačenja.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da su uhapšene dvije osobe zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Po naredbi Općinskog suda u Bihaću i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u okviru operativne akcije “Gate”, na području Bihaća, pretresene su dvije lokacije.

“Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA-e.

(Izvor: Faktor)