Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u petak ostavku vlade nakon što se četverostranačka koalicija raspala zbog neslaganja oko imigracione politike, javlja Anadolu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicionih stranaka o pooštravanju imigracione politike, Rutte je rekao da su nesuglasice nepomirljive.

On je rekao da će odmah podnijeti ostavku Vlade kralju Willem-Alexanderu.

Kazao je da će zvaničnici prvo pokrenuti proces izbora i da će njegova vlada ostati na funkciji kao privremena administracija do izbora.

Neki opozicioni poslanici izrazili su zadovoljstvo i pozvali na što skorije izbore za donji doma parlamenta sa 150 mjesta.

Nizozemski premijer s najdužim stažom objavio je ovu odluku nekoliko sati nakon izvještaja o raspadu vladajuće koalicije koja nije uspjela postići dogovor o tome kako postupati s tražiocima azila koji ulaze u zemlju.

Nakon višednevnih razgovora između ključnih članova kabineta predvođenih Rutteom, dogovor nije postignut i vladajuća koalicija je propala, izvijestio je ranije NL Times, pozivajući se na izvor “blizak pregovorima”.

Kolapsom je okončan četvrti mandat Rutteovog kabineta koji je inauguriran 1. oktobra prošle godine.