Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop pozvao je u ponedjeljak na poduzimanje konkretnih koraka protiv rasizma, islamofobije i ksenofobije.

"Danas smo svi zabrinuti zbog uznemirujućeg porasta rasizma, ksenofobije, islamofobije i govora mržnje širom svijeta i ozbiljne prijetnje koje on predstavlja za mir i harmoniju naših društava", rekao je Mustafa Sentop na sedmom sastanku članica MIKTA-e, koji se održava virtualno.

MIKTA je osnovana 2013. godine i predstavlja neformalno partnerstvo između Meksika, Indonezije, Južne Koreje, Turkiye i Australije,

Sentop je na sastanku predsjednika parlamenata rekao da je islamofobija postala jedan od najčešćih oblika rasizma u posljednjih 20 godina.

"Iz tog razloga pozivam sve članove naših parlamenata da preduzmu konkretne korake protiv diskriminacije, rasizma, islamofobije i tendencija govora mržnje", dodao je Sentop.

Podsjećajući da je Organizacija islamske saradnje (OIC) proglasila 15. mart Međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije, Sentop je rekao:

"Kao aktuelni predsjedavajući Parlamentarne unije OIC-a, smatram da je važno da međunarodna zajednica prizna i obilježava ovaj dan u smislu naše zajedničke borbe protiv ove opasnosti."