Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan održao je govor na 30. redovnoj generalnoj skupštini turske skupštine izvoznika (TIM) i ceremoniji dodjele nagrada prvaka u izvozu u subotu, obećavajući da će inflaciju smanjiti na jednocifrenu cifru.

"Uprkos negativnim globalnim ekonomskim izgledima, želimo povećati naš izvoz na 265 milijardi dolara na kraju ove godine i 285 milijardi dolara sljedeće godine", rekao je Erdogan. "(U izvozu), naš cilj za 2028. je dostići 400 milijardi dolara i više."

Predsjednik Erdoğan je naglasio da je 2022. godina rekordna za izvoz.

"Naš izvoz robe je porastao za 12,9% na 254,2 milijarde dolara. Udio naše zemlje u globalnoj trgovini porastao je za 1,02%. Naš izvoz usluga premašio je 90 milijardi dolara, što je povećanje od 47,3%. Naš izvoz u sektoru odbrane porastao je za otprilike 37% na 4,3 milijarde dolara, “, rekao je Erdogan.

Navodeći da je Turska veoma snažno krenula u ovu godinu nakon što je ovako završila prošlu, Erdogan je rekao da su zemljotresi koji su se dogodili u Kahramanmarašu 6. februara, koji su potresli 11 provincija, kao i gubitak više od 50.000 života, ozbiljno oštećeni ne samo domaćinstva već i preduzeća.

Izrazivši da su kao država brzo poduzeli akciju suočeni s ovim ogromnim razaranjem s kojim samo nekoliko zemalja može podnijeti, Erdogan je rekao da su pružili svu neophodnu podršku poslovnom svijetu kako bi se proizvodni kotači u gradovima potresima nastavili okretati.

Predsjednik Erdoğan je naglasio da će gradove učiniti sigurnijim, dinamičnijim, živahnijim i prosperitetnijim nego prije.

"Naša privreda je porasla za 4% u prvom kvartalu ove godine i, srećom, nastavlja da raste u posljednjih 11 kvartala. Indeks industrijske proizvodnje, koji je opadao svakog februara, brzo se oporavio i porastao za 5,5% u martu. Vodeći podaci pokazuju da je dalji rast zadržao svoju snagu iu drugom kvartalu“, rekao je Erdogan.

„Pitanje inflacije, koje je već neko vrijeme predstavljalo glavobolju nama i svijetu, ponovo ćemo svesti na jednocifrene brojke. Uklanjanjem izborne neizvjesnosti, naša ruka je jača u tom pogledu.“

"Smanjit ćemo energetski teret, koji je naš najveći problem u vanjskoj trgovini, sa crnomorskim gasom, naftom Gabar, nuklearnom elektranom Akkuyu i obnovljivim resursima", naveo je on.