Legendarna rock grupa U2 održala je na sarajevskom stadionu Koševo spektakularan koncert 23. septembra 1997. godine. Slike sa najvećeg bh. stadiona obišle su svijet, a Sarajevo je konačno nakon godina agresije moglo da uživa u jednom istinskom kulturnom događaju. 

Bono Vox, lider irskog banda, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pokazao se kao njen istinski prijatelj, što su građani, ali i državno vodstvo Bosne i Hercegovine znali da cijene. 

Tadašnji predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, dodijelio je Bono Voxu pasoš Bosne i Hercegovine u znak zahvalnosti za njegov doprinos u kontekstu promocije bosanskog pitanja. 

Alija Izetbegović je 16. septembra 1997. godine povodom dolaska Bono Voxa i ostatka članova grupe U2 kazao:

"Pozdravljam dolazak Bono Voxa i njegove slavne grupe u Sarajevo. Mislim da neću pretjerati ako kažem da to nije samo događaj u Sarajevu, to je događaj na planeti. Koliko znam to je najveći koncert koji je ikad održan u Bosni i Hercegovini, pa i na ovom dijelu svijeta. Sarajevo i Bosna bit će za trenutak ponovo u fokusu svjetske pažnje, ovaj put po nečemu dobrom i radosnom.

Grupa U2 svira modernu muziku koje je imala i danas ima poklonika među mladim ljudima u Bosni. Pored toga, U2 bila je uvijek slobodarski opredjeljena, a neke njene priredbe bile su protest protiv tlačiteljskih režima u svijetu. Poznat je njihov pozitivan odnos prema borbi našeg naroda protiv agresije. Ovo posljednje bio je moj motiv da prihvatim pokroviteljstvo nad ovom priredbom koja će se održati na Koševskom stadionu 23. septembra. Od srca im želim dobrodošlicu i puni uspjeh u Sarajevu."

I danas Bosna i Hercegovina poštuje sve ono što je Bono Vox uradio za ovu državu, a toj konstataiciji ide u prilog i današnje interesovanje bh. medija za Bono Voxom koji je u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF) došao u Sarajevo.