Na sahat-kuli u Pljevljima izbio je požar. Ovu informaciju podijelio je na društvenoj mreži Facebook Samir Kadribašić, bivši glavni imam IZ Pljevlja, koji je i sada uposlenik Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Na lice mjesta ubrzo po prijavi požara došli su pripadnici Službe zaštite i spašavanja i policije. Požar je ubrzo ugašen, ali se u vazduhu u centru grada još osjeća miris paljevine. Kako navodi portal pvinformer.me, pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja na teren su izašli nešto poslije 20 sati i ugasili požar u prizemnom dijelu gradske sahat-kule. Radilo se o zapaljenju elektro-instalacija, što je izazvalo veliki dim u gornjem dijelu sahat-kule.

Nadležni će naknadno utvrditi uzrok požara.

Sahat-kula u Pljevljima, smještena u centru grada, sa kraćim ili dužim pauzama u radu, pokazuje tačno vrijeme još od 18. vijeka.

Zidana je od polutesanog kamena različitih veličina, sa naglašenim fugama. Kružno polje sata sa brojevima i kazaljkama smješteno je na jugozapadnom zidu, okrenuto prema glavnoj ulici, odnosno centru grada.

U osnovi je kvadratnog oblika 3,60 sa 3,60 metara sa širinom zidova od 0,90 m. Prema vrhu, ove dimenzije se neznatno smanjuju, tako da bočne strane kule imaju gotovo trapezoidni oblik. Visina pljevaljske sahat-kule je impozantna i iznosi 28 metara, što je čini najvišom u Crnoj Gori i Sandžaku.

Vrijeme gradnje kule još nije ni približno utvrđeno, kao ni ime onoga ko je finansirao i gradnju kule. Posmatrajući njene arhitektonske i građevinske karakteristike, poređenjem se može dovesti u vezu sa sahat-kulom u Foči za koju se pouzdano zna da je nastala polovinom 18. vijeka kao zadužbina Mehmed-paše Kukavice.