Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije, stranke koju je još 1990. godine zajedno s Milutinom Mrkonjićem osnovao Slobodan Milošević, nedavno je izjavio da će na svečanoj sjednici Glavnog odbora te političke organizacije predložiti da novi član postane unuk optuženog ratnog zločinca, Slobodana Miloševića, Marko Milošević.

Marko Milošević mlađi je sin odbjeglog Marka Miloševića i njegove prve supruge Milice Gajić, a nakon što je vijest objavljena kazao je da najviše može doprinijeti partiji u međunarodnom javnom pravu, ali je isto tako izrazio sreću što je ideja SPS-a, prema njegovim riječima, vječna i što postoji u kontinuitetu sve ove godine.

Politika u susjednoj Srbiji jedna je od najpredvidljivijih i idejno najkonstantnijih u Evropi. Sve se temelji na sistemu „vrijednosti“ utemeljenom u prvoj polovini 1940-ih i kasnije 1990-ih, koji se iznova i iznova perpetuira i koji je uvijek za tamošnje političke lidere, čini se, dobitna kombinacija, karta na koju igraju kod većinski nacionalističkog i mrziteljski prema drugom i drugačijem nastrojenog stanovništva.

Ono što više zabrinjava od ulaska Marka Miloševića u stranku njegovog djeda jeste stalna naivnost bošnjačkih i bosanskohercegovačkih političara ili, još pogubnije, zaklapanje očiju pred očitim problemima. Dok Ivica Dačić u svoju partiju uvodi novog Miloševića i dok Aleksandar Vulin kao počasne gošće i uz srdačne poklone prima studentice koje se u Sarajevu pozivale na nova klanja, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković traži od istog Ivice Dačića da se Srbija očituje o tome kakav ima stav prema veličanju ratnih zločinaca, što je bjelosvjetski nonsens.

Dok kreira predstavu za javnost u kojoj ruži srbijanske zvaničnike, šuti o, naprimjer, podršci koju njegova prijateljska Stranka pravde i pomirenja pruža Aleksandru Vučiću. Pet iz licemjerstva, a iz svega drugog jedan!