U Istočnom Sarajevu okončan je sastanak koalicionih partnera na nivou Bosne i Hercegovine čiji je domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je izjavio da je za danas dogovoren izbor ministra finansija u Vijeću ministara BiH Srđana Amidžića te dopredsjedavajućeg VM Staše Košarca (SNSD).

Osim ovih imenovanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekuje se usvajanje seta evropskiih zakona, odnosno Zakona o VSTV-u, Zakona o ombudsmanu za ljudska prava i Zakona o slobodi pristupa informacijama.

- Dogovoreno je da sutra na Vijeću ministara budu potvrđeni prijedlozi Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i novi Zakon o vinu te zakon o strancima i da se dalje uputi na Zastupničjki dom na potvrdu. To smo usaglasili danas. Na ovaj način deblokiramo evropsku agendu i možemo biti spremni dati šansu BiH da do Nove godine dobije status pregovarača kako bi se dalje kretali ka EU integracijama – izjavio je Dodik nakon sastanka.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao da je da pomenuta tri europska zakona trebala biti potvrđena u ovom mjeseca.

- Vjerujem da će ovim tempom izvještaj Evropske unije o BiH biti pozitivno. Volio bih da nastavimo raditi ovom dinamikom- poručio je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić smatra da je današnji dogovor "samo potvrda da ova parlamentarna većina želi raditi na ispunjavaju uslova na članstvu u EU".

Naredni sastanak koalicije bit će održan za 15 dana.

Nakon obraćanja učesnika sastanka nisu bila dopuštena novinarska pitanja.

Podsjetimo, u Istočnom Sarajevu jutros u 9 satui počeao je satanak koalicionih partnera na nivou BiH kojem su prisustvovali Dragan Čović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nenad Nešić, Predrag Kojović, Edin Forto, Sabina Ćudić, Denis Zvizdić, Saša Magazinović...