Bivši portugalski fudbaler Fernando Gomes i najbolji strijelac Porta, preminuo je danas u 66. godini nakon duge borbe sa karcinomom.

“Fernando Gomes, dva puta dobitnik Zlatne kopačke i najbolji plavo-bijeli strijelac preminuo je ove subote u 66. godini usljed duže bolesti”, navodi se u saopćenju Porta.

I Portugalski fudbalski savez (FPF), kao i Portugalska liga i čelnici sportske i političke scene izrazili su saučešće zbog gubitka. "Zmajevi" su to zapamtili. Gomes, koji je rođen u novembru 1956. godine, zabilježio je golove i titule u mlađim kategorijama i brzo je postao produktivan u seniorskom fudbalu.

U glavnom timu Porta debitovao je sa 17 godina, a sa 20 se prvi od šest puta etablirao kao najbolji strijelac Lige. Ovo je petostruki prvak Portugala, jednom prvak Evrope, osvajač tri Kupa Portugala, tri Candido de Oliveira Superkupa i jednog Kupa Evrope, prenosi La Verdad.

Gomes je prošao i Španiju, period na koji nije imao lijepe uspomene. Portugalski napadač stigao je u susjednu zemlju kako bi potpisao ugovor, ali povrede su prekinule njegov boravak te se vratio u Portugal gdje je igrao na najboljem nivou.

˝Dobio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac Evrope 1983. i 1985. i bio je majstor koji je nosio dres s brojem 9 i plavo-bijele narukvice 1970-ih i 1980-ih˝, dodali su iz kluba, koji je uputio saučešće porodici, prijateljima i navijačima.

Tokom dvadesetogodišnje karijere sa "zmajevima" odigrao je 452 utakmice i postigao 355 golova.

Povodom njegove smrti, FPF je odlučio održavati minutu šutnje na takmičenjima koja organizuje do ponedjeljka, 28. novembra.

Trener Sergio Conceicao također se preko društvenih mreža oprostio od Gomesa,  navodeći da je bio "simbol" Porta i portugalskog fudbala.

“Naši putevi su se ukrstili mnogo prije fudbala. Od malena sam naučio da cijenim Fernanda kao osobu. Tokom godina održali smo odnos velikog poštovanja i divljenja, dodajući fudbal onome što nas spaja”, objavio je na Instagramu.