Nakon što je srbijanska opozicija tokom prošlih izbora odlučila da bojkotuje izborni proces u Srbiji, na predstojećim izborima u aprilu opozicione stranke Srbije žele izaći na “megdan” Aleksandru Vučiću i njegovom SNS-u. Da opozicija polaže nade u ovogodišnje izbore, potvrda je i njihov zajednički kandidat za predsjednika, bivši general Vojske Srbije Zdravko Ponoš. Koalicija Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokratske stranke Zorana Lutovca i Narodne stranke Vuka Jeremića, te još nekih manjih organizacija istakla je otvorenu podršku Ponošu. Opoziciona Srbija je njegovom kandidaturom nastojala ponuditi biračima adekvatnu zamjenu za Vučića, ali izgleda da Ponoš baš i nije alternativa za evropsku budućnost Srbije.

Naime, on je u svojim medijskim istupima hvalio presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Za Ponoša, Mladić je briljantan vojni strateg koji je povukao odlične poteze bez kojih danas ne bi bilo bh. entiteta RS. U srbijanskim medijima ova izjava budućeg predsjedničkog kandidata prošla je skoro pa neopaženo, što ukazuje na to da javnost u Srbiji ovakve istupe shvata uobičajenim, te na njih gleda s odobravanjem. Svjestan je toga i Ponoš, koji zna da, ukoliko želi doći na mjesto Vučića, u svom javnom nastupu mora imati stav jednak onom koji preovladava među građanima Srbije.

Od Ponoševog veličanja ratnog zločinca ogradio se tek dio srbijanskog nevladinog sektora i intelektualne elite, koji su zaključili da ovakav izbor opozicije znači suprotstavljanje desničara drugom desničaru, a ne alternativi koja je Srbiji potrebna.

Kada je riječ o bošnjačkim političkim strankama u Srbiji, SDP Rasima Ljajića će biti na listi s Vučićevim SNS-om, dok je SPP, koju predvodi Usame Zukorlić, uz dosta unutrašnjih turbulencija predala samostalnu listu koju predvodi sin rahmetli muftije Zukorlića. Kada je riječ o SDA, najstarijoj bošnjačkoj političkoj opciji u Srbiji, ona je stranačkim skupom u Sjenici započela pripreme za predstojeće izbore, ali liste kandidata stranke koju predvodi Sulejman Ugljanin još uvijek nisu utvrđene.