General Waldemar Skrzypczak, bivši komandant poljskih kopnenih snaga, rekao je jučer u izjavi za televiziju Polsat da postoje realne šanse za oružani ustanak u Bjelorusiji i pozvao Varšavu da se pripremi za takav scenarij, prenosi AP.  

Prema riječima poljskog generala, ako ukrajinski protunapad bude uspješan, naoružani Bjelorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi pokrenuti svrgavanje režima predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

˝Moramo biti spremni za ustanak u Bjelorusiji, jer će se dogoditi. Stvar je u tome da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati one trupe koje će izvesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima˝, rekao je Skrzypczak.

Poljski general vjeruje da će bjeloruski narod podržati dobrovoljce koji se sada bore u Ukrajini i ˝s entuzijazmom krenuti protiv Lukašenka˝.

˝On više nema vojni kapacitet da spriječi takav ustanak. Rusija mu neće puno pomoći, jer će imati svojih problema˝, dodao je, pozivajući poljske vlasti da se pripreme za masovni priliv Bjelorusa u Poljsku u slučaju ustanka.

Usred glasina o Lukašenkovom narušenom zdravstvenom stanju, Svetlana Tsikhanouskaya, liderka ujedinjene opozicije Bjelorusije, pozvala je građane da se pripreme ˝za svaki scenarij˝.