Usvojenim zaključcima Skupština TK traži od Federalne uprave policlje (FUP) da što hitnije završi postupak istrage u vezi tragičnog dogadaja od 7. februara 2024. godine, kada je na naročito brutalan način lišena života Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage upozna javnost, oštećene i ostale institucije u TK među kojima i Skupštinu TK, nakon čega će Skupština TK preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najdogovornijima iz MUP-a TK i Uprave policije. Skupština TK zatražila je od nadležnih pravosudnih institucija, odnosno Tužilaštva TK, da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijediti da ne nastupi tragični događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština TK usvojenim zaključkom najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova. Skupština TK, također, traži od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na podrucju TK i sjeveroistočne Bosne te poziva FUP da dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, odnosno u svim kantonima.

Također, od Vlade TK je zatraženo da formira interresornu grupu sačinjenu od pravnika, kriminalista i kriminologa, koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Knvičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine te predložiti njihove izmjene i dopune, a sve u cilju podizanja stepena sigurnosti svih gradana TK i Federacije Bosne i Hercegovine, a također, od Vlade TK je zatraženo da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine.

Svi navedeni zaključci na sjednici su usvojeni jednoglasno, odnosno za njih su glasali i pozicija i opozicija.

Dva predložena zaključka nisu dobila podršku zastupnika, jedan u kojem Skupština TK od ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) traži da preuzme političku odgovornost i podnese ostavku te ukoliko to ne učini premijer pokrene njegovu smjenu, a drugi u kojem Skupština TK traži ostavku od članova Nezavisnog odbora, koji ocjenjuje rad direktora Uprave policije TK.

Za zaključak u kojem se traži ostavka ministra glasalo je 15 zastupnika, odnosno sedam zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), dva zastupnika Naroda i pravde (NiP), po jedna zastupnica Naše stranke (NS) i Pokreta demokratske akcije (PDA) kao i sva četiri zastupnika Demokratske fronte (DF), koji je dio vladajuće većine. Protiv je bilo 14 zastupnika SDA. Uzdržani su bili bivši član PDA Jakub Suljkanović te dva zastupnika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, koji nisu dali glas za smjenu ministra iz SDA iako su dio opozicije.

Zaključak u kojem se od članova Nezvaisnog odbora traži podnošenje ostavke dobio je četiri glasa "za", 14 zastupnika je bilo protiv i isto toliko suzdržanih.