Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, kojem se od šestog decembra gubio trag, živ je i nalazi se u kaznenoj koloniji u Sibiru, saopćila je njegova portparolka. ˝Pronašli smo Alekseja Navaljnog˝, kazala je Kira Jarmiš, dodajući da je on sada u sjevernoj Rusiji.

Njegov tim nije imao kontakt s njim od šestog decembra, nakon što je premješten iz prethodnog zatvora. Navaljni, kojeg se smatra jednim od vodećih protivnika Vladimira Putina, u zatvoru je od 2021. ˝Advokat ga je vidio danas. Aleksej je dobro˝, napisala je Jarmiš u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi BBC.

Ona je rekla da je premješten u kaznenu koloniju IK-3 u Harpu u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu, na sjeveru Rusije, dok je prethodno bio u Melekhovu, 235 kilometara istočno od Moskve. Novi zatvor, nazvan kolonija ˝Polarni vuk˝, smatraju  jednim od najtežih u Rusiji, gdje je većina zatvorenika osuđena za teška krivična djela.

Portparolka Jarmiš je rekla da ruske vlasti namjeravaju izolirati Navaljnija i pokušati da mu život učine što nepodnošljivijim. ˝Ova je kolonija veoma udaljena, izuzetno joj je teško pristupiti i advokatima će biti teško da odu tamo i vide Alekseja˝, dodala je ona.

Navaljnijev pomoćnik Ivan Zhadov rekao je da ovaj primjer pokazao kako se "sistem bavi političkim zatvorenicima, pokušavajući da ih izoluje i potisne". Njegov tim je postao sve zabrinutiji nakon što se nije pojavio na nekoliko sudskih ročišta.

Navaljni je stekao reputaciju kao borac protiv korupcije, prikupivši milione pregleda za svoje videoistrage.

Harizmatični aktivista, činilo se da je bio jedini ruski opozicioni lider koji je sposoban da mobilizira ljude u velikom broju širom Rusije da učestvuju u antivladinim protestima. No, 2020. godine on je otrovan u Sibiru, a kasnije je u zapadnim laboratorijama potvrđeno da je za trovanje korišten nervni agens. Liječio se u inozemstvu , a po povratku u Rusiju 2021. godine, odmah je uhapšen.