Kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku Annalena Baerbock izložena je brojnim uvredama, seksističkim napadima, 'lažnim vijestima' i neutemeljenim napadima bez presedana u Njemačkoj. Meta je jer bi ona mogla biti izbor mnogih Nijemaca na predstojećim izborima kao mlada, popularna i dinamična žena u muškom sivom okruženju njemačke politike.

Na jednoj od slika koja kruži mrežama i u grupama za razmjenu poruka pojavljuje se montaža obnažene Baerbock i osuđuju se njezini navodni "grijesi iz mladosti", iako je u stvarnosti riječ o ruskoj porno glumici sličnog lica. Druga je fotografija na kojoj je s milijarderom Georgeom Sorosom i uz nju je tekst kojim se tvrdi da je ona dio globalne cionističke zavjere.

Jedan tekst ukazuje na nju kao pripadnicu zavjere za preuzimanje vlasti širom svijeta koristeći se pandemijom. U drugoj široko rasprostranjenoj poruci stoji da želi zabraniti kućne ljubimce u borbi protiv klimatskih promjena i ukinuti penzije udovicama kako bi ta sredstva prebacila izbjeglicama.

Slučajevi se redaju takvom brzinom da ih je teško registrirati. Zeleni su očekivali oluju, no jačina napada i njihova viralnost iznenadila je veliku većinu političara i analitičara. Šef kampanje Zelenih Michael Kellner uvjerava da su "lažne vijesti" protiv njihove kandidatkinje dobile "potpuno novu dimenziju".

Josephine Ballon, voditeljica pravnog odjela HateAida, glavne nevladine udruge protiv mržnje i nasilja u mrežama, ističe da je ono što ju je najviše iznenadilo nije preokret u dezinformacijama protiv Baerbock već "nevjerojatna brzina i opseg" kampanje.

Najočitija skupina koja stoji iza ovih napada je ekstremna desnica. Zeleni su zbog svoje predanosti multikulturalizmu, evropeizmu i borbi protiv klimatskih promjena po definiciji njihov antagonist. Činjenica da je stranka na posljednjim anketama izjednačena na prvom mjestu s konzervativnim blokom ili čak malo iznad, samo je pridonijela ispadima bijesa.

Članovi Alternative za Njemačku (AfD) i skupine koje negiraju pandemiju učestvovali su u širenju ovih poruka na društvenim mrežama. Ultradesničarska formacija takođe je započela svojim službenim izvještajima kampanju protiv Baerbock koja je na granici između onoga što je politički prihvatljivo i dezinformacija jer je za krajnje desničarski svijet "Baerbock nova Merkel“.

Kao uspješna žena i liberalna političarka, Baerbock udovoljava mnogim kriterijima klasične slike "neprijatelja". Njemački mediji špekuliraju da će ruska vlada, kao što je to činila na izborima u drugim zemljama, stajati iza ove kampanje diskreditacije s ciljem nagrizanja popularnosti Baerbock i pokušati onemogućiti njenu inauguraciju na mjesto kancelarke.

Glavni argument za ovakve teze je to što se Baerbock jasno pozicionirala protiv plinovoda Sjeverni tok 2, inicijative za dovođenje ruskog plina direktno u Njemačku preko Baltičkog mora. Ovaj višemilionski projekat ruske državne kompanije Gazprom od početka je bio izvor kontroverzi u Njemačkoj i izvan nje. No, kancelarka Angela Merkel predložila je dovršenje, unatoč pritiscima Sjedinjenih Država i raznih partnera u samoj Evropskoj uniji.

Do općih izbora još su četiri mjeseca. Stručnjaci tvrde da će se kampanja mržnje protiv Baerbock nastaviti, pa čak i pojačati, kvantitativno i kvalitativno. Stoga je, iz sigurnosnih razloga, kandidatkinja Zelenih nekoliko sedmica imala policijsku zaštitu.