Oružano krilo Hamasa, Brigade Izz ad-Din al-Qassam, objavilo je da je prema Tel Avivu ispaljeno 150 novih raketa nakon što je pogođena višekatnica u Pojasu Gaze.

Nakon lansiranja raketa oglasile su se sirene za napad u izraelskim gradovima i naseljima oko Pojasa Gaze te u glavnom gradu Tel Avivu.

Broj poginulih u akciji “Aqsa Flood”, koji su Brigade Izz al-Din al-Qassama jutros pokrenule protiv Izraela iz blokiranog Pojasa Gaze popeo se na 250, objavila je izraelska televizija “Kanal 13”.

Navedeno je također kako je broj povrijeđenih povećan na 1.100.

Nakon jutrošnjeg Hamasovog napada izraelska vojska je objavila da je izvela napad na Pojas Gaze s desecima ratnih aviona.

U izraelskim napadima na blokiranu Gazu poginule su 232 osobe, a povrijeđeno ih je 1.697, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Izraelski ministar energetike i infrastrukture Israel Katz izjavio je da će Izrael prekinuti opskrbu pojasa Gaze električnom energijom.

Pojas Gaze dobija većinu svoje energije preko Izraela, zajedno s dodatnim izvorima iz jedine elektrane u Gazi i malom količinom iz Egipta. I elektrana i individualni generatori mnogih ljudi zavise od dizel goriva, a zalihe se dovoze kroz Izrael.