Početkom augusta je na Ljutoj gredi na planini Vlašić održana tradicionalna centralna manifestacija pobjede, ponosa, slobode i jedinstva “Ljuta greda 2023” u organizaciji boračkih udruženja s područja Travnika. Iako bez zvaničnog otvorenja, 18,5 metara visoki spomenik – ljiljan, dobio je ime po legendarnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću i sa sobom nosi mnoštvo simbolike i poruka, kako je tada istaknuto, i prijateljima i onima koji to nisu.

Međutim, odavanju počasti generalu Alagiću tu nije kraj. Naime, načelnik Travnika Kenan Dautović na svom profilu na Facebooku objavio je nekoliko fotografija na kojim se vidi kako teku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast ovom vojskovođi na vrhu planine Vlašić.

“Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Dobro došli”, naveo je Dautović.

Inače, najviši vrh Vlašića je Paljenik s nadmorskom visinom od 1.943 metara, dok se Vlašićka visoravan nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metara. Na Paljeniku se nalazi i televizijski repetitorski toranj. Vrh Paljenik, kao i cijelo područje planine Vlašić, odlikuje se prisustvom endemičnih, reliktnih, kao i ugroženih vrsta biljaka.