Turski državni tužilac Bekir Sahin podigao je optužnicu pred Vrhovnim sudom Republike Turske (Yargitay) kojom je zbog povezanosti s terorizmom, djelovanja protiv ustavnog poretka, države i naroda, zatražio prestanak rada i postojanja Narodne demokratske stranke (HDP), javlja Anadolu Agency (AA). 

U tekstu optužnice navedeno je kako je trajno zatvaranje HDP-a pravna obaveza radi nedjeljivog integriteta Republike Turske, kao i javnog mira i sigurnosti, zbog čega je zatraženo zatvaranje stranke i potpuno oduzimanje finansijskih beneficija. 

Istaknuto je kako je na osnovu ranijih optužnica i presuda protiv članova HDP-a i ostalih prikupljenih dokaza utvrđeno da je ova stranka u potpunosti pod kontrolom terorističke organizacije PKK/KCK, baš kao i stranke koje su prethodno zatvorene odlukama Ustavnog suda Turske. Tužilac je u optužnici istakao i da je HDP ogranak terorističke organizacije PKK.

Također je navedeno da sastanci i kongresi HDP-a nisu nalik okupljanjima i kongresima onih stranaka u Turskoj koje su osnovane u skladu s Ustavom i zakonima, već da su to skupovi na kojima se uzvikuju parole u korist separatističke terorističke organizacije PKK i njezinog vođe Abdullaha Ocalana.

Naglašeno je također kako su dvorane u kojima se održavaju kongresni skupovi HDP-a "okićene" fotografijama terorističkih kampova i obilježjima terorističke organizacije. 

"Kongresi optužene stranke više su od kongresa jedne političke stranke. Oni su više propaganda terorističke organizacije i na njima se održava minuta šutnje mrtvim teroristima. Takvi skupovi održavaju se praktično kao 'kongresi PKK-a' na kojima se pokazuje otvoreno neprijateljstvo prema našem ustavnom poretku i unitarnoj državnoj strukturi", piše u optužnici. 

Istaknuto je kako je takav skup održan 23. februara 2020. godine, a o kojem je Republičko tužilaštvo u Ankari pokrenulo istragu. 

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.