Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), najveća muslimanska organizacija za građanska prava i zagovaranje, objavila je nove podatke o građanskim pravima koji pokazuju da je primila 3.578 pritužbi tokom posljednja tri mjeseca 2023. godine kao posljedica jačanja antimuslimanske i antipalestinske mržnje.

Ovo predstavlja povećanje od 178 posto u broju pristiglih žalbi u posljednja tri mjeseca 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine.

U obrađenom periodu od oktobra do decembra slučajevi diskriminacije pri zapošljavanju (19 %), zločini iz mržnje i incidenti (13 %) i diskriminacija u obrazovanju (13 %) su tri najviše prijavljene kategorije.

“Suočeni s nemilosrdnom mržnjom i lažnim klevetama, američki muslimani, Arapi i široka koalicija Jevreja, kršćana, Afroamerikanaca, azijskih Amerikanaca i drugih nastavljaju pozivati ​​na pravdu za Palestinu”, rekao je direktor istraživanja i zagovaranja CAIR-a Corey Saylor.

“Ova koalicija zna da je način zaustavljanja mržnje okončanje aparthejda, okupacije i genocida koji se dešavaju u Palestini. Uprkos ovom uznemirujućem talasu pristrasnosti usmjerenom na muslimansku, arapsko-američku i palestinsku zajednicu, svjedoci smo impresivne otpornosti na netrpeljivost", rekao je izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

CAIR je pozdravio preliminarnu odluku koju je izdao Međunarodni sud pravde (ICJ), glavno pravosudno tijelo UN-a, kojom se optužba Južne Afrike za genocid protiv izraelske vlade proglašava vjerodostojnom, dozvoljava nastavak slučaja i nalaže izraelskoj vladi da poduzeti različite mjere za sprječavanje genocidnih djela i izvijestiti ICJ u roku od mjesec dana.

CAIR je brojke u svom posljednjem objavljivanju podataka u decembru nazvao "zapanjujućim".

Početkom 2023., CAIR je izvijestio da je 2022. pokazala prvi pad u pritužbama organizaciji otkako je počela pratiti podatke 1995. godine.