Jevreji nastavljaju s upadima u Al-Aksu pod izgovorom “praznika Yom Kippura”, koji se obilježava 24. i 25. septembra.

Prema informacijama očevidaca, desetine njih upali su u jutarnjim satima u ponedjeljak 25. septembra u Al-Aksu pod zaštitom izraelske policije.

Izraelska policija pritvorila je Palestinca u haremu džamije Al-Aksa. U nedjelju rano ujutro, izraelske snage ubile su dva Palestinca tokom vojnog napada u izbjegličkom kampu Nour Shams u blizini grada Tulkarem na Zapadnoj obali.

Fanatične jevrejske grupe pozvale su na intenziviranje racija u Al-Aksi povodom Yom Kippura.

Milioni Jevreja u Izraelu 24. i 25. septembra slave Yom Kippur, koji je najsvetiji vjerski praznik za Jevreje i znači “Dan pomirenja”.

Dan ranije, u nedjelju, također pod policijskom pratnjom više od 300 izraelskih doseljenika ušlo je u kompleks Al-Aksa istim povodom.

Jevrejski doseljenici, inače, pojačavaju svoje upade u džamiju Al-Aksa tokom vjerskih praznika.

Izraelske snage od 2003. godine uvode jevrejske doseljenike u kompleks Al-Akse, a muslimanima često nameću starosnu granicu za ulazak. Zbog vjerovanja da se tu nalaze ostaci Solomonovog hrama, izraelske vlasti vrše tajna kopanja ispod kompleksa i time ugrožavaju historijske objekte.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koji je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim, gdje se nalazi al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine, što je potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Izvor: Anadolu Agency)