U Sanskom Mostu u ponedjeljak 19. februara započet će izgradnja odnosno adaptacija gradskog parka na Trgu ljiljana ispred zgrade Općine, koji će nositi ime Park generala Mehmeda Alagića. Ovo je projekat koji je planiran i pripreman dugo, a idejno rješenje samoga parka odabrano je još 2020. godine, u vrijeme pandemije.

Adaptacija i uređenje planirani su u tri faze, a vrijednost prve faze, koja otpočinje sutra iznosi 197.167 KM. Za izvršenje posla izabrana je domaća kompanija „NH Avdić“, a projektant je Sanjanka dipl. ing. arh. Semira Nalić. Projekat predviđa niz detalja kao što su glavni ulaz u park sa cvijetnim žardinjerama sa obje strane stepenica i vodom u kaskadama, armirano-betonski stubovi u funkciji natpisa, odnosno naziva parka, kao i okrugli cvijetni aranžman sa detaljem vodopada-fontane u sredini. U strukturi ove cjeline na centralnom mjestu je predviđena skulptura rahmetli generala.

Park generala Mehmeda Alagića osmišljen je kao dizajnirana kružnica sa tri kružna segmenta povezana stazama. Moderno dizajnirani arhitektonski elementi posebno će naglasiti ambijentalnu interakciju vode i svjetla. Prema ovom projektu park će imati dizajnirana ostrva sa skulpturama, natkrivene klupe za sjedenje, detalje sa solarnim panelima, ograde i sl.

General Armije RBiH rahmetli Mehmed Alagić rođen je u selu Fajtovci kod Sanskog Mosta 8. jula 1947. godine od majke Fermane (rođena Cerić) i oca Redže. Ostat će upamćen kao ratnik koji je komandirao operacijom oslobađanja Vlašića. Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, 23. marta 1995. godine u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva. Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

Nakon agresije, Alagić odlazi u mirovinu i postaje načelnik Općine Sanski Most. Krajem jula 1999. godine, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, smijenjen je sa mjesta načelnika Sanskog Mosta. Nakon što je vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine preuzela „Alijansa“ koju je predvodio SDP, uhapšen je 2. augusta 2001. godine i sa čarapom na glavi doveden u Sarajevo, odakle je prebačen u Hag.

Optužen je za komandnu odgovornost za ratne zločine u srednjoj Bosni. Iz Haga je pušten da se brani sa slobode. Jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, general Mehmed Alagić, umro je 2003. godine u 56. godini života.