Francuski dnevnik Le Figaro, koji je prvi objavio tu vijest, opisao je to kao pobunu „bez presedana“ u novijoj historiji francuske diplomatije u regionu arapskog govornog područja.

Njihova nota upućena Macronu kaže: "Naš stav u korist Izraela je pogrešno shvaćen na Bliskom istoku i raskida sa s našom tradicionalno uravnoteženom pozicijom između Izraelaca i Palestinaca."

Proizraelska pozicija Francuske rezultirala je "gubikom kredibiliteta i utjecaja" na zemlje u regiji uglavnom zbog Macronovih javnih izjava, rekli su.

Kriza povjerenja između Francuske i Bliskog istoka je "ozbiljna" i rizikuje da bude "dugotrajna", upozorili su autori bilješke.

“Mi smo u prošlosti doživljavali krize sa karikaturama poslanika Muhameda, ali smo uspijevali da ih smirimo prilično brzo”, rekli su diplomate.

“Ovaj put nepovjerenje prema nama je duboko i vjerovatno će potrajati. Naši sagovornici smatraju da izdajemo sami sebe; oni vjeruju da je naš diskurs zasnovan na humanizmu u suprotnosti s našim novim pristupom.

"Za njih Francuska sa svojim alternativnim glasom više ne postoji", dodali su.