Opći sud EU u srijedu je blokirao registraciju imena "Pablo Escobar" kao žiga, potvrdivši odluku Ureda za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Portorikanska kompanija povezana sa Escobarovom porodicom podnijela je zahtjev za žig imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa u EU u septembru 2021.

Podnosilac predstavke je tvrdio da su imena kao što su Bonnie i Clyde, Al Capone i Che Guevara već registrovana kao robne marke EU i da je „Pablo Escobar, zbog svojih brojnih dobrih djela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska figura u mejnstrim pop-kulturi“.

Escobar, narkobos koji je ubijen u pucnjavi 1993. godine, bio je vođa zloglasnog kartela Medellín i tokom decenija trgovine drogom postao je jedan od vodećih svjetskih kokainskih barona.

Sudska odluka od srijede uslijedila je nakon što je EUIPO prethodno odbio da prihvati registraciju kao Escobarovo ime, a ono što evropska javnost povezuje s njim, bilo je u suprotnosti s vrijednostima EU.

"EUIPO je odbio zahtjev za registraciju na osnovu toga što je žig u suprotnosti s javnom politikom i prihvaćenim principima morala", navodi se u srijedu u saopštenju za javnost Suda, dodajući da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti.

Prema sudu, “razumni Španci, sa prosječnim pragom osjetljivosti i tolerancije” koji dijele evropske vrijednosti, “ime Pabla Escobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjama koje iz toga proizlaze”.

U svojoj prvobitnoj odluci iz februara 2023. godine, EUIPO se također poziva na presudu u kojoj je 2018. odbijena registracija lanca restorana pod nazivom “La Mafia se sienta a la Mesa” (“Mafija sjedi za stolom”) jer se to moglo smatrati nemoralnim od strane prosječnog građanina.

Opći sud je dodao da “temeljno pravo Pabla Escobara na pretpostavku nevinosti nije povrijeđeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, on se u Španiji javno doživljava kao simbol organiziranog kriminala odgovornog za brojne zločine”.