Možda ponovo postoji osnova za pregovore između Rusije i Ukrajine, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ankari.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu je rekao danas da Ankara smatra da je plan UN-a za uspostavljanje mehanizma koridora za hranu "razumnan i izvodljiv iako smo još uvijek usred rusko-ukrajinskog rata". 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da ukrajinski izvoz žitarica nema veze s mogućom krizom hrane, jer je njegov udio vrlo mali, oko jedan posto.

Turska poziva sve da zajednički utabaju put za izvoz proizvoda iz Ukrajine i Rusije, kaže turski ministar vanjskih poslova.

-Ruska i turska vojska razgovaraju o pitanju uklanjanja mina u ukrajinskim morskim lukama kako bi se oslobodio put za izvoz žitarica - naveo je Lavrov. 

Dodao je da je razmijenio mišljenja o sastanku sirijskog ustavnog odbora sa svojim turskim kolegom Cavusogluom.

- Moskva cijeni napore Turske u cilju deblokiranja situacije oko izvoza žitarica iz ukrajinskih morskih luka - rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Čak i kada Rusija i Turska imaju razlike, poštuju stavove jedni drugih, to je ključ dostignuća u odnosima."

Ruski ministar vanjskih poslova tvrdi kaže da je glavni problem u izvozu ukrajinskog žita odbijanje ukrajinskog predsjednika Zelenskog da razgovara o uklanjanju morskih mina.

Ministar vanjskih poslova Lavrov kaže da je Rusija spremna za sastanak u formatu Rusija-UN-Ukrajina u Istanbulu i poziva na nastavak mirovnih pregovora Moskve i Kijeva.

Lavrov je izrazio spremnost da pruži bilo kakvu vrstu sigurnosnih garancija za brodove koji napuštaju ukrajinske luke, i to zajedno s turskim kolegama.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da su latinoameričke zemlje 'veoma zabrinute' zbog pitanja prehrambene krize, kao i da Turska očekuje da SAD i Rusija ispune obaveze preuzete u Siriji protiv terorističkih organizacija i pridržavaju se sporazuma potpisanih 2019. godine.

- Terorističke grupe koje prijete Siriji također su povećale svoju aktivnost protiv Turske - kaže turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu, naglašavajući potrebu da se eliminira prijetnja.

- Moskva daje garancije da neće koristiti deminiranje ukrajinskih luka za napad na zemlju - rekao je Lavrov. 

Ruski ministar vanjskih poslova izrazio je protest protiv američke podrške 'terorističkoj organizaciji' u Siriji, tvrdeći da je Moskva iskusila sličan problem na Kavkazu 1990-ih.

Na pitanje ukrajinskog novinara o 'ukradenim prehrambenim proizvodima od strane Rusije iz Ukrajine', Lavrov je odgovorio da 'Rusi nisu Ukrajinci i nemojte nas izjednačavati s vama. Mi nismo tu da krademo'.

Turski ministar vanjskih poslova nazvao je 'legitimnim' ruske zahtjeve za ukidanje sankcija kako bi se omogućio izvoz žitarica.