“U 12.45 dobili smo dojavu da je pronađen mrtav muškarac. Ubrzo smo saznali da je on otac osumnjičenog za pucnjavu na Filozofskom fakultetu. Saznali smo da je on student tog fakulteta. Studirao je filozofiju, a trebao je doći na predavanje danas u 14 sati. Evakuirali smo zgradu i započeli daljnju akciju potrage. U 14:29 su stigle prve dojave o pucnjavi na Trgu Palacha. Hitna pomoć je na teren došla za 12 minuta, a u 15:20 je stigla informacija o tome da se tijelo napadača nalazi na cesti ispred zgrade. U ovoj tragediji život je izgubilo više od 15 osoba, a najmanje 24 osobe su povrijeđene, rekao je direktor policije Martin Vondrášek.

Policija je pozvana oko 15 sati, a mediji navode da se u to vrijeme na univerzitetu održavao božićni koncert.

Prema pisanju agencije Aktu.cz, napadač je koristio dugačko oružje s optikom.

Pucnjava se dogodila na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta, što je potvrdila i glasnogovornica tog fakulteta, no nije imala detaljnije informacije. Na snimci s mjesta događaja vide se ljudi koji s podignutim rukama istrčavaju iz zgrade Filozofskog fakulteta, okruženi policajcima.

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda rekao je da je policija zatvorila cijelo područje.

“Koliko sam ja informiran, našli su napadača negdje u zgradi, a on je onda skočio i poginuo. Navodno je prije toga sebi pucao u glavu. Imam informacije da policija pretražuje zgradu kako bi isključili mogućnost da je bilo više napadača”, kazao je Svoboda.

Prema riječima jednog od predavača na Filozofskom fakultetu, studenti i osoblje primili su danas poslijepodne e-mail da se zabarikadiraju.

“Ostanite gdje jeste, ne idite nikamo. Ako ste u uredima, zaključajte ih i postavite namještaj ispred vrata. Ugasite svjetla, napadač je vjerojatno na četvrtom katu zgrade na Trgu Jana Palacha”, stoji u emailu.

Sličan e-mail primili su i zaposlenici Umjetničke i industrijske škole, koja se nalazi na istom trgu, nazvanom po dvadesetogodišnjem studentu Janu Palachu, koji se zapalio 1969. godine u znak protesta protiv vojne invazije Sovjetskog Saveza na tadašnju Čehoslovačku. Umro je tri dana poslije, postavši poštovani mučenik za antikomunističku stvar.

U vrijeme svoje smrti studirao je historiju na Karlovom univerzitetu, osnovanom 1348. godine, jednom od najstarijih svjetskih univerziteta.

Premijer Petr Fiala rekao je da je otkazao zakazane sastanke na istoku Češke i požurio nazad u Prag.

Jan Lipavský, češki ministar vanjskih poslova, rekao je da je “šokiran užasnim događajem na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta”.

“Šokirana sam besmislenom pucnjavom koja je danas u Pragu odnijela nekoliko života. Izražavam najdublju sućut porodicama žrtava i češkom narodu u cjelini. Stojimo i tugujemo s vama”, poručila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

(Izvori: NYT/Faktor)