Globalni brodarski divovi preusmjeravaju svoje brodove dalje od Crvenog mora dok se šire sukobi povezani s napadom Izraela na Gazu.

Kao odgovor na rat, jemenski Huti, pobunjenici, napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru prije ili nakon što prođu kroz Suecki kanal.

Mediterranean Shipping Company — najveća svjetska kontejnerska linija — kao i Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM i Equinor objavili su slične odluke tokom proteklih nekoliko dana.

Britanska energetska kompanija BP danas je slijedila taj primjer.

Zašto je to važno? Otprilike 12% globalne trgovine ovisi o Suecom kanalu, koji povezuje Crveno i Sredozemno more i služi kao prečac za kretanje robe između Azije i Evrope.

Brodovi koji bi htjeli proći kroz Suez, zaobilazeći tjesnac Bab al-Mandeb, prvo će morat će obići južni dio Afrike, produžujući putovanje za otprilike šest do 14 dana, kaže Guy Platten, generalni sekretar trgovinske grupacije International Chamber of Shipping, za Axios.

I dok je prerano predviđati promjene u cijenama dostave, Platten je primijetio da je već došlo do povećanja troškova osiguranja. Stope koje obično iznose oko 0,04% vrijednosti broda sada dostižu oko 0,1% za brodovlasnike.

"To je prilično veliki rast cijene... i sve te stvari mogu imati popratni učinak u budućnosti", kaže on.

Poremećaj, zajedno sa zagušenjem Panamskog kanala izazvanim sušom, sada prijeti "ugušiti oporavak globalne trgovine i povećati troškove transporta baš dok inflacija pipušta u cijelom svijetu", primjećuje Bloomberg.

Podsjetimo, američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je uspostavu sigurnosnih snage koje će pratiti brodove u Crvenom moru i odvraćati napade Huta. Dodao ej da nije siključena ni vojna akcija protiv Jemena.

U međuvremenu, jemenski Huti saopćili su u utorak da neće zaustaviti napade na brodove na Crvenom moru uprkos najavi Sjedinjenih Država o formiranju novih snaga za zaštitu mora.

“Čak i ako Amerika uspije mobilizirati cijeli svijet, naše vojne operacije neće prestati, bez obzira na žrtvu koju ćemo podnijeti”, objavio je visoki zvaničnik Mohammed al-Bukhaiti na društvenoj mreži X.

Bukhaiti je istaknuo da će pobunjenici zaustaviti svoje napade “samo ako prestanu izraelski zločini u Gazi i ako se dopusti da hrana, lijekovi i gorivo stignu do opkoljenog stanovništva".