“Mislimo da tamo zaista neće biti puno zaštite za sportiste”, rekao je Rob Koehler, izvršni direktor Global Athlete grupe, na seminaru koji je organizirao Human Rights Watch. “Zato savjetujemo sportistima da ne pričaju. Želimo da se takmiče i koriste svoj glas kada stignu kući”, dodao je.

"Kineski zakoni vrlo su nejasni u pogledu zločina za koje mogu biti optuženi s ciljem ograničavanja slobode izražavanja ljudi", rekao je Yaqiu Wang, član Human Rights Watcha. “Ljudi mogu biti optuženi za izazivanje svađe ili nereda. Postoje razne vrste tužbi koje se mogu pokrenuti kao rezultat kritičkih komentara”, insistirao je.

Noah Hoffman, američki šampion u skijaškom trčanju, koji je već učestvovao na Zimskim igrama 2014. i 2018, također je izrazio zabrinutost. "Bojim se da moji saigrači idu u Kinu", priznao je. “Nadam se da će sportisti tamo da šute jer ne samo da će ih kineske vlasti procesuirati već bi ih mogao kazniti i MOK“, rekao je Hoffman.

Pravilo 50. Olimpijske povelje propisuje da “na olimpijskim mjestima nije dozvoljen nikakav oblik demonstracija ili političke, vjerske ili rasne propagande”.

Nekoliko grupa za ljudska prava kritiziralo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog dodjele Zimskih olimpijskih igara 2022. Kini, navodeći posebno tretman kineske vlade prema Ujgurima i drugim grupama, muslimanskim manjinama. Dok su Sjedinjene Američke Države zlostavljanja počinjena nad Ujgurima nazvali genocidom, Kina poriče sve optužbe o kršenju ljudskih prava.

Osim toga, kanadska istraživačka laboratorija Citizen Lab identificirala je nekoliko sigurnosnih propusta u kineskoj aplikaciji "My2022", koju svi učesnici Olimpijskih igara moraju koristiti da dokažu da nisu bolesni od Covid-19, posebno u vezi s privatnošću podataka. "Razumno je zapitati se da li je šifriranje podataka ove aplikacije namjerno sabotirano u svrhu nadzora", rekao je istraživač-saradnik Univerziteta u Torontu Jeffrey Knockel.