Bivši političar i bivši čovjek od povjerenja Yassera Arafata, Munib al-Masri, zahtijevat će ispriku od Ujedinjenog Kraljevstva za ratne zločine počinjene protiv Arapa tokom britanskog mandata.

Munib al-Masri, poznat kao najbogatiji čovjek u Judeji i Samariji, trebao bi predstaviti dosje na 300 stranica s dokazima o navodnim zlostavljanjima dok su Britanci vladali onim što je sada Izrael i Palestina od 1917. do 1948. godine. Dosje uključuje pojedinosti proizvoljnih pogubljenja, mučenja, korištenja živih štitova i demoliranja kuća kao kolektivnog kažnjavanja.

Al-Masri, 88 godina, zahtijevat će službeno priznanje britanske vlade i ispriku za navodno počinjene zločine. Palestinski milioner bio je blizak Arafatov povjerenik i snažno je podržavao traženje rješenja s dvije države. Bbio je ranjen hicima britanskih vojnika dok je bio dijete 1944. godine. "Vidio sam kako su ljudi maltretirani", rekao je za BBC. „Nismo imali nikakvu zaštitu niti ikoga da nas brani.“

Al-Masri će svoj dosje predstaviti britanskoj vladi krajem ove godine. Dva visoka međunarodna advokata pregledaju dokaze koje je iznio palestinski milioner. To su Luis Moreno Ocampo, bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i bivši posebni izvjestilac UN-a, Ben Emmerson.

Emmerson je objasnio da dokazi pokazuju "šokantne zločine koje su počinili određeni elementi snaga britanskog mandata sistematski protiv palestinskog stanovništva". Sa svoje strane, britansko Ministarstvo odbrane izvijestilo je BBC da će navedeni dokazi biti "temeljito pregledani".

U jednom incidentu opisanom u Al-Masrijevom dosjeu, britanske trupe navodno su 1939. zaključale muškarce u tor ograđen bodljikavom žicom tokom potrage za oružjem, ostavivši ih danima bez dovoljno vode ili hrane. Od dehidracije je umrlo 13 Palestinaca.

U drugom incidentu 1938. godine, britanska vojska stavila je Arape u autobus i natjerala ih da se voze preko minskog polja. Sve se to dešavalo tokom arapske pobune protiv britanske vladavine i jevrejske imigracije između 1936. i 1939. Bilo je to nasilno razdoblje velikih napetosti između Jevreja, Arapa i britanskih trupa, koje su se borile da zadrže kontrolu nad zemljom.