Izraelski napadi na blokirani Pojas Gaze se nastavljaju. U jednom od izraelskih napada izvedenih u petak, bombardovana je kuća porodice Bseiso u gradu Gazi, javlja Anadolu.

U napadu je teško povrijeđena 16-godišnja Palestinka Ahed. Zbog izraelske okupacije, iako je kuća udaljena samo pet minuta od bolnice Al-Shifa, do nje nisu mogli stići kako bi joj se pružila medicinska pomoć.

Imala je sreću da je u kući bio i njen amidža, ljekar Hani Bseiso. Pomoć joj je pružio na stolu u kuhinji.

Hani Bseiso, koji radi kao ortopedski hirurg u bolnici Al-Shifa, morao je da zaustavi krvarenje kuhinjskom opremom kod kuće i da djevojčici amputira desnu nogu bez anestezije.

Nakon povlačenja izraelskih snaga, Ahed je odvezena do bolnice gdje su joj izvađeni geleri iz noge.

"Tokom napada na mene se srušila kuća, a noga mi je zaglavila ispod frižidera. Nisam se mogla izvući", ispričala je Ahed.

Kako je kazala, amidža joj je pomogao da se izvuče. Znala je da joj je noga u lošem stanju, ali pitala ga je da li je može spasiti. Nažalost, nije bilo pomoći.

"Stalno sam plakala, a dok su mi amputirali nogu, pokušavala sam da se smirim učeći Kur'an. Nemam šta da kažem, to je bila moja sudbina. Moglo je biti i gore, ali zahvalna sam na ovoj situaciji. Želim da rat stane. Zar oni ne vide našu situaciju, zar ne znaju šta znači rat? Tražimo pomoć svih naroda da okončamo rat", poručila je palestinska djevojčica.