Palestinska zajednica u BiH pozdravila je potez gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je, kako navode, ljudski i humano reagirala na pokušaj onih koji negiraju genocid u Gazi da novcem kupe dostojanstvo Sarajeva.

- Njena državnička reakcija na pokušaj izraelske MTA Abraham Grupe da sponzoriranjem sarajevskog maratona na mala vrata utječu na javnost u BiH i glavnom gradu za svaku je pohvalu i podršku. Sarajevo je i na ovaj način pokazalo da je na strani mira, istine i pravde - navode iz Palestinske zajednica u BiH.

U saopćenju dodaju da je gradonačelnica Karić i ranije dokazala da institucija, ali i građani Sarajeva podržavaju apele za prestanak nasilja i genocida u Palestini te da neće šutjeti na ubijanje, protjerivanje i izgladnjivanje hiljada nevinih ljudi, žena, djece u Gazi i cijeloj Palestini.

- Pozivamo i ostale institucije i udruženja da ne nasjedaju na licemjerno dobročinstvo MTA Abraham Grupe, koja je ranijim prijetnjama upućenim gradonačelnici pokazala svoje pravo lice i nepoštovanje prema bh. institucijama, ali i građanima BiH – saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH, prenosi FENA.

Kao što je u nedjelju najavila, gradonačelnica Karić jučer je održala sastanak sa organizatorima “Sarajevo Maratona” i potvrdila prekid saradnje sa Abraham grupom.

Karić je tom prilikom pozvala na masovnu podršku ovom događaju koji je najavljen za 12. maj.

"Prvi sastanak jutros bio je sa timom udruženja Dečki u plavom. Saradnja sa Abraham grupom je prekinuta. Dostojanstvo nema cijenu i momci su to pokazali. Zato, svi 12. maja idemo trčati najveći do sada sarajevski maraton!", napisala je Karić na X.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ne posustaje kada je riječ o izraelskom tajkunu iz Hercegovine Amiru Grossu Kabiriju. Nakon prijetnji koje joj je upućivao zbog podrške palestinskom narodu sada je kao sponzor pokušao ući u partnerstvo sa "Sarajevo Maratonom".

"Večeras sam dobila informaciju da je oficijelni partner “Sarajevo Maratona” koji organizira udruženje Dečki u plavom, MTA Abraham Grupa.

Udruženje je imalo podršku i Grada Sarajeva, a i moj muž i ja smo rado sudjelovali u trkama koje su organizirali.

Nakon prijetnji i strahote koju je moja porodica preživjela zbog gospodina Kabirija, a sve zbog iskrene podrške palestinskom narodu, osjećam potrebu da pozovem udruženje Dečki u plavom da oficijelnog partnera potraži negdje drugo, a nas sve da im u tome pomognemo.

Ne smijemo dozvoliti da nam bilo ko dostojanstvo kupuje novcem! Dostojanstvo nema cijenu i nije na prodaju!

Maraton se inače sufinansira učešćem kantona, grada, općna, turističke zajednice i mnogih drugih sponzora i sigurna sam da zajedno sa našim društveno odgovornim kompanijama možemo zajednički iznijeti ovaj projekat bez sponzora kakav je MTA Abraham Grupa, u suprotnom, ja ću učiniti ono što je do mene - hitno pokrenuti preispitivanje korištenja imena Grada Sarajeva i novčane podrške koju Grad izdvaja", objavile je sinoć Karić.