Palestinske vlasti osudile su jučerašnje ubistvo palestinskog tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali te su pozvale na međunarodnu intervenciju.

Pripadnici izraelske vojske u nedjelju su tokom upada u selo El-Sile al-Harisiyah na okupiranoj Zapadnoj obali usmrtili 17-godišnjeg palestinskog tinejdžera Mohammeda Abu Salaha, koji je pogođen metkom u glavu.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine je u saopćenju oštro osudilo ubistvo palestinskog tinejdžera.

"Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje gnusni zločin koji su okupacione snage sinoć počinile nad bespomoćnim palestinskim civilima u selu Al-Sile al-Harisiyahu", navodi se.

Dodaje se da izraelsko rušenje palestinskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i intervencija bojevom municijom predstavljaju "ratni zločin i zločin protiv čovječnosti".

Ministarstvo je uputilo apel za međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavilo izraelsko nasilje nad Palestincima.

"Ministarstvo poziva međunarodnu zajednicu i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda da pruže međunarodnu zaštitu palestinskom narodu, kao i Međunarodni krivični sud da odmah pokrenu istragu o zločinima okupatora", navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska je u nedjelju u pratnji buldožera upala u selo El-Sile al-Harisiyah, kako bi srušila četiri palestinske kuće.

U sukobljavanju između palestinske omladine koja je pokušala spriječiti rušenje kuća i izraelske vojske, poginuo je Palestinac Mohammed Abu Salah, koji je izraelskim metkom pogođen u glavu. U incidentima u kojima su izraelski vojnici intervenisali bojevom municijom povrijeđeno je 20 Palestinaca.