Palestinci u sjevernom Pojasu Gaze, koji je bio izložen izraelskim napadima više od 100 dana, počeli su mljeti stočnu hranu za proizvodnju hljeba u nedostatku pšeničnog brašna zbog odluke Tel Aviva da blokira humanitarnu pomoć, javlja Anadolu.

Zbog izraelske opsade Pojasa Gaze, gotovo nikakva humanitarna pomoć nije stigla do sjevernog dijela enklave. Palestinci koji su ostali u regionu bore se da nabave hranu, a hljeb od pšeničnog brašna im je najpotrebniji.

Reporter AA u sjevernom Pojasu Gaze navodi da se životinjska hrana prodaje na pijacama za ljudsku ishranu jer nema pšeničnog brašna. Od brašna napravljenog na ovaj način pravi se hljeb zahvaljujući kojem mnogi uspijevaju da prežive.

Ujedinjene nacije su upozorile da je 2,2 miliona ljudi u Pojasu Gaze koji je pod intenzivnim izraelskim napadima, u opasnosti od gladi.

Dok Izrael dnevno propušta nekoliko kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ovi kamioni se uglavnom distribuišu u južnim područjima Gaze, dok su sjeverna područja uskraćena zbog izraelske opsade.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 25.700 i ranjeno 63.740 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.