Pakistan je otkazao izgradnju svog glavnog gasovoda s Iranom zbog prijetnje ekonomskim sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države. Ova odluka završava deceniju nastojanja za realizaciju projekta.

Prema pakistanskim novinama Dawn, državni ministar za naftu, dr Musadik Malik, rekao je u Narodnoj skupštini da je „Pakistan izdao obavještenje Iranu o višoj sili i opravdanju prema Ugovoru o prodaji i kupovini plina (GSPA) ), što posljedično suspenduje obaveze Pakistana prema GSPA."

Potvrdio je da je gasovod – koji je imao za cilj snabdijevanje Pakistana 750 miliona kubnih stopa gasa dnevno iz njegovog zapadnog susjeda – „zaustavljen zbog međunarodnih sankcija Iranu“, i da će se nastaviti tek kada sankcije budu ukinute.  

U svojoj izjavi o politici postavljenoj u Nacionalnoj skupštini, ministar je pojasnio i stav Irana po tom pitanju, rekavši da je Teheran osporio obavještenje Islamabada o višoj sili. Ranije ove godine Iran je upozorio Pakistan da će, ako ne uspije da završi svoju stranu sporazuma o naftovodu i ispuni ugovor do marta 2024., biti kažnjen kaznom od 18 milijardi dolara.

Malik je, međutim, istakao da se spor može riješiti samo putem međunarodne arbitraže ako Iran ne prihvati obavijest Pakistana. Shodno tome, "tačan iznos kazne, ako postoji, zavisi od ishoda arbitraže koji će odrediti arbitri."

Obavijest o višoj sili Pakistana zasnovana na vanjskim faktorima izvan njegove kontrole dolazi sedmicu nakon posjete toj zemlji iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana, tokom koje je pozvao na završetak projekta koji je od koristi objema nacijama. Također je razgovarao sa svojim pakistanskim kolegom Bilawalom Butom o mogućim rješenjima postojećih finansijskih problema između njih.

Usred postojeće ekonomske krize u Pakistanu, nacija od preko 250 miliona ljudi doživljava redovne nestanke struje od oko 12 sati dnevno, a ponekad i više, što čini snabdijevanje plinom i strujom glavnim prioritetom pakistanske vlade.

Dok je Iran navodno završio svoju stranu projekta, izgradivši stotine kilometara gasovoda, Pakistan je dugo dovodio u pitanje svoju sposobnost da završi svoj krak zbog beskrajnih ekonomskih borbi i prijetnje američkim sankcijama.

Poslednjih godina Islamabad je pokušao da ubjedi Vašington da ga izuzme iz sankcija i mjera kako bi mu omogućio da završi projekat gasovoda. Baš kao što je američka vlada privremeno izuzela trgovinu humanitarnom pomoći iz sankcija uvedenih Siriji nakon smrtonosnog potresa koji je tu zemlju pogodio u februaru, Pakistan bi na sličan način mogao tražiti izuzeće od sankcija u vezi s opskrbom energijom iz Irana.

"Vlada Pakistana je u suradnji s američkim vlastima, putem diplomatskih kanala, tražila izuzeće za projekat", rekao je Malik. „Poduzimaju se sve potrebne radnje da se što prije izgradi gasovod“.

Uprkos tim uvertirama Pakistana ranije ove godine, SAD nisu dale nikakav odgovor. Ako Washington ne da zeleno svjetlo za nastavak projekta iz humanitarnih i energetskih razloga, očekuje se da će Islamabad zahtijevati da plati bilo koju kaznu koju bi izrekao Teheran.