U istočnom pakistanskom gradu Lahoreu vlasti su počele koristiti umjetnu kišu u nastojanju da smanje nivo zagađenja. Glavni grad istočne pokrajine Punjab, u blizini granice s Indijom, ima jednu od najgorih kvaliteta zraka na svijetu i postao je izuzetno nezdrav za rastuću populaciju od više od 13 miliona ljudi.

Do početka decembra kvalitet zraka u Lahoreu toliko se pogoršao da su škole, tržnice i parkovi bili zatvoreni četiri dana. Prošlog vikenda gradski indeks kvaliteta zraka (AQI) dosegnuo je razine koje se smatraju iznimno opasnim za zdravlje.

Avioni koje su isporučili Ujedinjeni Arapski Emirati i opremljeni tehnologijom zasijavanja oblaka letjeli su iznad deset područja grada, koje se smatra jednim od najzagađenijih na svijetu. Riječ je o "donaciji" Emirata, izjavio je vršilac dužnosti šefa vlade provincije Punjab, Mohsin Naqvi. “Ekipe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigle su ovdje s dva aviona prije deset-dvanaest dana. Upotrijebili su 48 raketa da izazovu kišu", rekao je novinarima. U subotu uvčere trebalo je biti poznato je li postupak "umjetne kiše" bio uspješan.

Bilal Afzal, pokrajinski ministar okoliša, rekao je da je sijanje oblaka bilo uspješno, ali je priznao da su padavine bile "loše" jer kvalitet oblaka nije bio baš dobar. Međutim, kvalitet zraka u Lahoreu poboljšao se sa samo nekoliko milimetara kiše, s AQI-jem većim od 300 na 189, rekao je Afzal. Međutim, koristi je bilo svega nekoliko dana, prije nego što se zagađenje vratilo na prethodni nivo.

Da bi se stvorili oblaci, mora biti dovoljno vlage koja je već prisutna u oblacima u nižim slojevima atmosfere. Ljeti se iz aviona kuhinjska sol pomiješana s vodom raspršuje po oblacima. Nakon nekoliko sati, magla se integrira s oblacima i proizvodi kišu. Zimi su oblaci zasijani pahuljicama srebrnog jodida, koje se mogu ispaliti iz vozila ili letjelice.

Ujedinjeni Arapski Emirati se sve više okreću ovoj tehnici za stvaranje umjetne kiše u sušnim područjima zemlje. Proces se sastoji od unošenja soli ili mješavine različitih soli u oblake kako bi se dobila oborina. Kristali potiču kondenzaciju uzrokovanu kišom. Ova tehnika je primijenjena u desecima zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju. Čak i malo kiše učinkovito smanjuje zagađenje, tvrde stručnjaci.