Svi volimo ići na odmor, uživati ​​u nekoliko trenutaka mira i tišine daleko od svakodnevnih obaveza i to je jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti kako bismo se oslobodili pritiska. Međutim, cilj našeg putovanja jednako je važan kao i odredište. S tog aspekta moramo paziti gdje ćemo provesti godišnji odmor, jer se možemo naći suočeni sa vrlo neugodnim iznenađenjem. Iz tog razloga, Global Guardian, kompanija koja pruža sigurnosna rješenja kojima pomaže svojim klijentima identificirati i ublažiti rizike putovanja i poslovanja, svake godine rangira zemlje s obzirom na nivo opasnosti.

Zemlje obojene tamnocrvenom bojom klasificiraju se kao "ekstremno rizične" jer su aktivno uključene u ozbiljne sukobe, dok takođe doživljavaju i kriminalne aktivnosti i/ili građanske nemire. “Ove su zemlje nesigurne, a državne institucije preslabe da bi se nosile s militantnim skupinama ili katastrofama velikih razmjera”, navode na portalu.

Zemlje označene crvenom bojom klasificirane su kao "visokorizične" jer redovno doživljavaju sukobe, visoke kriminalne aktivnosti ili građanske nemire. “Te zemlje imaju slabe institucije i nisu u stanju učinkovito upravljati krizama”, komentiraju iz Global Guardiana.

U narandžasto obojene zemlje klasificirane su kao "srednje rizične" jer nisu potpuno sigurne. Politička stabilnost i neadekvatna provedba zakona čine ove zemlje ranjivima na sporadične zločine i nemire. Također, "državne institucije često su loše opremljene za upravljanje krizama", priznaju na web stranici studije.

Zemlje označene žutom bojom klasificirane su kao "umjereno rizične" jer se smatraju otpornima. Oni su sposobni brzo i učinkovito upravljati većinom kriza i sigurnosnih prijetnji. Ali "kriminalne aktivnosti, terorizam i prirodne katastrofe mogu uticati na putovanja ili operacije unutar zemlje", upozoravaju s portala.

Bosna i Hercegovina je označena žutom bojom.

Zemlje označene zelenom bojom, klasificirane kao "niskorizične", smatraju se vrlo stabilnima. "Ove zemlje održavaju snažnu vladavinu prava i sposobne su obuzdati sigurnosne prijetnje i garantirati zaštitu", izvještava Global Guardian.

Kao rezultat početka rata velikih razmjera od strane Ruske Federacije, Ukrajina je postala jedna od najopasnijih zemalja na svijetu u 2022. godini, prema procjeni rizika “Global Guardiana”.

Prema ljestvici ocjene sigurnosti, Ukrajina je od analitičara dobila boju "bordo", što odgovara "ekstremnom" statusu. Ovakav stav ukazuje na to da stručnjaci ne preporučuju posjetu tim zemljama jer na njihovoj teritoriji vlada neprijateljstvo ili se bilježi nekontrolirano visok nivo nasilja.

“Prošle godine sigurnost u Ukrajini bila je na prosječnom nivou. Danas Ukrajina dijeli mjesto na ljestvici najopasnijih zemalja zajedno sa slijedećim državama: Libija, Srednjoafrička Republika, Jemen, Somalija, Burkina Faso, Sirija i Afganistan. Na teritoriji ovih država trenutno su u toku aktivni vojni sukobi i postoji velika opasnost od pogoršanja situacije.“