Disident Aleksej Navaljni, najpoznatiji politički suparnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je u zatvoru, objavile su danas ruske vlasti. Zvanično, imao je 47 godina i umro je u petak u IK-3, jednom od najsjevernijih zatvora u Rusiji.

Nakon njegove smrti krenula je lavina članaka i komentrara u medijima i na društvenim mrežama u kojima se lamentira nad sudbinom i angažmanom tog ruskog disidenta. No malo ko spominje da je Navaljni imao i svoju itekako mračnu stranu.

Kasnih 2000-ih, Navaljni je koristio rasne uvrede kada je opisivao etničke Gruzijce, pozivao na deportaciju muslimanskih radnika – migranata, nazivao je muslimane žoharima i držao govore na Ruskim marševima, godišnjim skupovima krajnje desnih nacionalista, bijelih supremacista i neonacista. “Bilo je to davno”, rekao je za Al Jazeeru 2021. godine Aleksandar Verkhovski, voditelj moskovskog udruženja za praćenje zločina iz mržnje, opisujući Navaljnog kao “sada drugog čovjeka”.

Mediji na Zapadu su gradili njegov idealni imidž ali Euronews podsjeća na njegova kontroverzna stajališta o muslimanima na Kavkazu, Gruzijcima i srednjoazijskim migrantima u Rusiji. "Imigranti iz središnje Azije unose drogu u Rusiju", rekao je Navaljni u intervjuu 2012. godine, braneći stajalište da se trebaju uvesti vize za "prekrasne ljude iz Tadžikistana i Uzbekistana".

Taj medij pisao je kako se smatra da Navaljnijeve kontroverzne izjave proizilaze iz njegovog političkog porijekla u nacionalističkom pokretu. "Pohađao je Ruski marš, krajnje desničarsku nacionalističku organizaciju koja uglavnom stoji iza slogana 'Rusija za etničke Ruse'. Svako ko očekuje da će Navaljni biti idealan zapadni liberalni demokrata griješi."

Njegov ultranacionalistički osjećaj bio je istaknut u videu starom nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara. "Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju", rekao je Navalny u videu odjeven kao zubar, poredeći imigrante sa zubnim karijesom. Amnesty International mu je na temelju ovog snimka oduzeo status "prigovarača savjesti". Poništio je ovu odluku 2021. godine, priznajući u izjavi da se "mišljenja i ponašanje pojedinca mogu mijenjati tokom vremena".

Zvanični Kremlj ga je u svojim medijima stalnio nastojao diskreditirati objavljujući komentare u kojima je prozivan "otvorenim rasistom" i u kojem su optuživali njegove pristaše da "izbjeljuju" njegov nacionalizam. Navaljni se za svoje stavove ispričao ali to nije bilo dovoljno dobro za neke etničke skupine izvan Rusije, posebno Gruzijce.

"Gruzijska se javnost osjećala izdanom od Navaljnog nakon rusko-gruzijskog rata 2008.", kazao je za Euronews Kornely Kakachia, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu u Tbilisiju. "Svi su očekivali da će Navaljni biti anti-Putin i antiimperijalist, ali on je podržao invaziju."

Rusija je izvršila invaziju na Gruziju 2008. godine, optuživši svog susjeda da je počinio genocid nad govornicima ruskog jezika u pograničnim regijama. Drugi kažu da je Rusija zapravo izvršila invaziju kako bi gurala svoje geopolitičke interese i potvrdila regionalnu dominaciju.

Evropski sud za ljudska prava kasnije je kaznio Rusiju 2023. zbog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva civila, pljačku, nezakonito pritvaranje i mučenje tokom borbi. Kakachia je kazao da gruzijska javnost sada Navaljnog doživljava kao jednog od Putinovih, uglavnom zbog njegove podrške ratu i zbog toga jer je nazivao Gruzijce "glodavcima".

Njegovi zapaljivi komentari o imigrantima i Gruzijcima ponovno su se pojavili kada je Navalnijeva kći, Dasha Navalnaya, pozvana da govori na Univerzitetu Georgetown u maju 2023. Studenti su pisali peticiju protiv izbora govornika, pozivajući na meritokratsko imenovanje i da "biti anti-Putin ne znači biti prodemokratski, antiratni i liberalni vođa".