Centralna manifestacija obilježavanja 30. rođendana Prve tuzlanske brigade dogodit će se 16. maja na stadionu u naselju Paša Bunar kada će biti postrojeni borci. 

Komandanti brigade Ekrem Šehović i Jusuf Šećerbegović ponosni su na činjenicu da niko od stariješina ili boraca nije optužen ili osuđen za ratni zločin. Brigada je kasnije preimenovana u 250. brigadu Armije RBiH i proglašena slavnom. 

Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević istakao je da je imao sastanak s komandantima brigade te da se datum formiranja Prve tuzlanske brigade tretira kao datum od značaja za Tuzlanski kanton. 

"Nadam se da ćemo u nekom drugom periodu obilježavati datum formiranja svih tuzlanskih brigade Armije RBiH" rekao je ministar Blagojević.

Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačelnik Tuzle, prisjetio se majskih dana 1992. godine i smatra kako u Muzeju Istočne Bosne mora biti stalna postavka o Armiji RBiH i tuzlanskim brigadama ne zbog sudionika tog vremena nego zbog mladih naraštaja. 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović formiranje tuzlanskih brigada i odbranu od agresije je okarakterisao veličenstvenim podvizima, te da se Armija RBiH prva nakon Drugog svjetskog rata suprostavila novom fašizmu na tlu Evrope. 

"Nakon prvog napada na Tuzlu 15. maja 1992. godine koji su odbile jedinice MUP-a nevjerovatnom brzinom formirana je Prva, Druga, Treća tuzlanska brigade. Da li možemo sada u miru takvo nešto organizovati? Nastale su brigade Armije RBiH, prve oružane sile, koje su se suprostavile novom fašizmu u Evropi. Armija RBiH je prva antifašistička sila koja se suprostavila novom fašizmu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata" kazao je Imamović.

Pored izložbe dokumentarne fotografije upriličena je i projekcija dokumentarnog filma o Prvoj tuzlanskoj brigadi Armije RBiH, koja je osnovana 16. maja 1992. godine.