Naučnik koji je otkrio novu vrstu insekta odmah je „znao da je otkrio nešto posebno“.

Alvin Helden s Univerziteta Anglia Ruskin u Cambridgeu pronašao je bogomoljku na studentskom izletu u Nacionalni park Kibale, u zapadnom dijelu Ugande. Kukca s metalnim sjajem nazvao je Phlogis kibalensis.

Helden je rekao da je to iz „nevjerojatno rijetke“ grupe bogomoljki, čija „biologija ostaje gotovo potpuno nepoznata“.

Posljednje zabilježeno viđenje bogomoljke iz roda Phlogis bilo je u Srednjoafričkoj Republici 1969. godine.

Helden, iz Grupe za primijenjenu ekologiju Univerziteta Anglia Ruskin, rekao je: „Bogomoljke ovog roda vrlo su neobičnog izgleda i rijetko se mogu naći. Ne znamo gotovo ništa o Phlogis kibalensis, novoj vrsti koju sam pronašao, uključujući biljke kojima se hrani ili njenu ulogu u lokalnom ekosistemu."

Insekt ima tijelo s jamicom i kao i većina drugih bogomoljki ima jedinstveno oblikovane muške reproduktivne organe – u ovom slučaju djelomično u obliku lista.

Helden vodi studentske izlete u Kibale od 2015. godine i u okviru svoga rada dokumentira insekte u parku, stvarajući slikovne vodiče njegovih leptira, jastrebova i kornjača.

„Željeli smo nešto uzvratiti ljudima iz Ugande, koji su bili tako gostoljubivi prema Univerzitetu Anglia Ruskin tokom naših izleta“, rekao je.

Ovaj naučnik rekao je i to da se boji gubitka mnogih vrsta prije nego što budu otkrivene, piše BBC News.

No dodao je: „Pronaći ovu novu vrstu je postignuće koje se doživljava jednom u životu, pogotovo jer je njen najbliži rođak zadnji put pronađen u drugoj zemlji prije više od 50 godina. Znao sam da je to nešto vrlo posebno čim sam to primijetio.“