Utakmica turskog Superkupa između Galatasaraya i Fenerbahcea koja se trebala odigrati u saudijskom Rijadu otkazana je nakon što je odbijen zahtjev da se prikaže majica i slogan Mustafe Kemala Ataturka. Utakmice je trebala biti odigrana večeras ali je otkazana, javlja Middle East Eye.

Zvaničnici Saudijske Arabije odbili su zahtjev klubova da istaknu transparent koji osuđuje rat u Gazi i nose majice sa likom Mustafe Kemala Ataturka tokom utakmice u Rijadu, zbog čega je utakmica otkazana.

Prema turskim medijima, oba kluba izrazila su namjeru da izađu na igralište uz transparent s natpisom: "Mir u kući, mir u svijetu", poznati citat Ataturka - osnivača moderne turske države. Mnogi vjeruju da je to transparent u znak solidarnosti sa žrtvama izraelskog napada na opkoljeni Pojas Gaze.

Klubovi su također željeli nositi majice s Ataturkovim likom i držati njegove plakate na tribinama, kao dio komemoracije za 100. godišnjicu turske republike.

Saudijske vlasti navodno su odbile zahtjev, što je dovelo do kriznih pregovora u kojima su sudjelovali Turski fudbalski savez (TFF) i predsjednici klubova kako bi se razriješio spor.

Cumhuriyet je izvijestio da je utakmica otkazana zbog incidenta. Rečeno je da su obje strane nakon sastanka odlučile ne igrati utakmicu, te da će se vratiti u Tursku kasnije večeras.

Turski sportski novinar Onur Tugrul izvijestio je da su transparent i majica odbijeni jer je to bio zahtjev u posljednjem trenutku koji nije bio dio unaprijed odobrenih planova za početak utakmice. Dodao je da su saudijski dužnosnici zvaničnici odbili dopustiti nošenje majica i baner jer "nisu željeli da koncepti poput portreta i slika budu na stadionu".

Što se tiče transparenta, izvijestio je da Rijad "ne želi izgledati kao da zauzima stranu u palestinskom pitanju".

Prošlog mjeseca Saudijska Arabija je privela vjernike koji su iskazivali solidarnost za Gazu i molili se za Palestinu na svetim mjestima u Meki i Medini. Britanski glumac i voditelj koji je s obitelji bio na vjerskom hodočašću u Meki rekao je da su ga vojnici priveli jer je nosio palestinsku kefiju.

“Zaustavila su me četiri vojnika jer sam nosio bijelu kefiju oko glave i tasbih u palestinskoj boji [brojanice] oko zgloba”, rekao je Islah Abdur-Rahman za Middle East Eye.

U međuvremenu, filmaši na Red Sea Film Festivalu u Džedi požalili su se da su saudijske vlasti zabranile nošenje palestinskih kefija tokom festivala. Više od 21.500 Palestinaca ubile su izraelske snage u Gazi od početka napada prije tri mjeseca.