Asjab Uspanov, porijeklom iz Čečenije, umro je nekoliko sati nakon što je uhapšen na moskovskoj autobuskoj stanici nakon napada 22. marta. Preminuli je išao kući s posla i nazvao je suprugu kako bi je pokušao uvjeriti da mu se ništa neće dogoditi jer je bio nevin. Međutim, njegova majka i nekoliko čečenskih opozicionih kanala tvrde da njegov autopsijski nalaz pokazuje da je nasmrt pretučen u policijskoj stanici.

Njegov slučaj izaziva zabrinutost u vezi sa nekažnjivošću policije u Rusiji nakon što vlasti nisu osudile nasilje korišteno protiv osumnjičenih terorista tokom njihovog hapšenja. Osim toga, ruska vlada najavila je novi paket mjera za pooštravanje kontrole imigranata.

Uspanovljeva majka rekla je nezavisnim novinama Agentsvo da je njen sin isprva zamolio suprugu da ne ide u policijsku stanicu. “Nemaju ništa protiv mene”, rekao je supruzi u prvom pozivu nakon što je uhapšen. Međutim, ubrzo nakon toga ponovo je razgovarao sa suprugom telefonom kako bi je zamolio da ode u policijsku upravu nakon što joj je rekao da se sukobio s policajcima.

Kada je njegova supruga dva sata kasnije stigla u policijsku stanicu, Uspanov je bio mrtav. “Muž vam više nije ovdje”, rekao joj je policajac čim je ušla u policijsku stanicu, ispričala je majka žrtve za Agentsvo. “Ne, nedavno sam s njim razgovarala telefonom”, odgovorila je žena. “Govorili ste, ali više nećete govoriti”, rekao je agent.

Čečenski opozicioni medij, kanal 1ADAT, prvi je izvijestio o smrti Uspanova. Prošlog ponedjeljka stranica je objavila nekoliko videa Uspanovljeve obdukcije. Prema tvrdnjama ovog disidentskog medija, agenti su žrtvi tokom ispitivanja slomili rebra i kičmu,a nalaz je također pokazivao znakove gušenja i široke modrice po tijelu.

Prema njihovim tvrdnjama, Uspanov se opirao na autobuskoj stanici kada su ga okružili muškarci koji su skrivali lica, a tek je kasnije shvatio da se radi o policajcima. Čovjek koji je snimio obdukciju koju prenosi 1ADAT tvrdi da su agenti simulirali Uspanovljevo samoubistvo "kako bi sakrili njegov zločin".

Majka žrtve vjeruje da će ruski sudovi rasvijetliti smrt njezina sina, čiji posmrtni ostaci već leže u mezaru u Čečeniji. “Predala sam ga sudu Božjem. Za ostalo se oslanjam na zakone Ruske Federacije, na pravdu”, rekla je.

Ruske vlasti nisu izvijestile o smrti Uspanova. Federalna služba sigurnosti (FSB) objavila je dan nakon napada da je uhapsila 11 osumnjičenika, uključujući četvoricu navodnih napadača na koncertnu dvoranu Crocus, državljane Tadžikistana koji su godinama živjeli u Rusiji. Uhapšeni su izvedeni pred sud sa očiglednim tragovima mučenja. Osim toga, videa i fotografije koje su procurile dokazuju nekoliko slučajeva nasilja snaga sigurnosti: agenti su jednom od osumnjičenika odrezali uho i stavili mu ga u usta, a drugog su skinuli i njegovo tijelo spojili na uređaj koji proizvodi elektro-šokove.

Četvorica navodnih napadača navodno su presretnuti na autocesti M-3 koja povezuje Moskvu s Ukrajinom. Iako su predsjednik Vladimir Putin i njegovi agenti ponovili da postoji navodna ukrajinska veza u napadu Islamske države Horasan (ISIS-K), drugi dokazi negiraju ovu optužbu. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko demantirao je Putina izjavom da su teroristi prvo pokušali pobjeći u njegovu zemlju, a ne u Ukrajinu, a ruske snage sigurnosti ove su nedjelje uhapsile trojicu stranaca iz Dagestana. Prema FSB-u, pripremali su još jedan masakr, finansirali su i opskrbljivali oružjem napadače na dvoranu u Moskvi.

Teroristički čin u dvorani Crocus ostavio je 144 mrtvih i 544 ranjenih i najveći je u Rusiji otkad je Putin na vlasti. Porijelo napadača izazvalo je ovih dana val policijskih pretresa i identifikacija na ulicama te u tržnicama i tvornicama u kojima je koncentrirana imigrantska zajednica, posebno ona iz Srednje Azije. Osim toga, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je ovog utorka da će još oštrijim mjerama udvostručiti pritisak na imigrante.

Vlada je najavila prijedlog zakona koji će joj dati “veću pravnu osnovu za korištenje savremenih sredstava i metoda kontrole ulaska i boravka stranih državljana u Rusiji”. Između ostalih novosti, vlasti će moći vansudski protjerivati imigrante "kao mjeru državne prisile" a bit će uveden i "sporazum o lojalnosti" koji svaki stranac mora potpisati kada želi živjeti u Rusiji.

Jedna od najkontroverznijih tačaka reforme je ona da će vlasti moći protjerati strance i staviti veto na njihov boravak bez intervencije suda. Kazna se neće odnositi samo na kriminalce, već i na "ljude koji predstavljaju prijetnju sigurnosti", kako je na Telegramu objavila glasnogovornica policije Irina Volk.

Država će izraditi i popis kompanija koje mogu zapošljavati strane radnike. Isto tako, snage sigurnosti i druge državne agencije također će imati jedinstvenu bazu podataka s digitaliziranim profilima svakog stranca. To će uključivati fotografiju i otiske prstiju koje će granični agenti uzeti svakoj osobi koja uđe na rusku teritoriju.

S druge strane, ruske vlasti će moći primijeniti “režim kontroliranog boravka” na strance kojima je zabranjen izlazak iz zemlje i na imigrante koji su ilegalno na njihovoj teritoriji, a bit će osmišljen sistem tako da javne organizacije znaju kada bi trebali uskratiti pomoć imigrantu.