Bivši predsjednik Nicolas Sarkozyj optužen je da je tajno prihvatio oko 50 miliona eura za svoju kampanju 2007. od bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Francuske istražne sudije naložili su da se Sarkozyju i još 12 drugih sudi pod optužbom da je njegova predsjednička kampanja 2007. godine dobila milione nezakonitog finansiranja od vlade libijskog lidera Moamera Gadafija, koji je likvidiran 2011. godine.

Državni finansijski tužilac Jean-François Bohnert objavio je danas da je decenijska istraga formalno završena. Suđenje će trajati od januara do aprila 2025. godine, navodi se u saopćenju.

Slučaj je najveća i najšokantnija od višestrukih istraga o korupciji u koje je uključen Sarkozy, koji u svim slučajevima poriče da je počinio prekršaj.

U slučaju Libije, optužen je za nezakonito finansiranje kampanje, pronevjeru, pasivnu korupciju i povezane tačke.

Sarkozy je pod istragom u slučaju ˝Libija˝ od 2013. Istražitelji su ispitali tvrdnje da je Gadafijeva vlada tajno dala Sarkozyju 50 miliona eura za njegovu pobjedničku kampanju 2007. godine.

Suma bi bila više nego dvostruko veća od zakonskog ograničenja finansiranja kampanje u to vrijeme i prekršila bi francuska pravila protiv stranog finansiranja kampanja.

Istraga je dobila na snazi kada je francusko-libanski biznismen Ziad Takieddine rekao za novinsku stranicu Mediapart 2016. da je Sarkozyju i njegovom bivšem šefu kabineta isporučio kofere iz Libije u kojima je bilo 5 miliona eura (6,2 miliona dolara) u gotovini. Takieddine je kasnije obrnuo kurs i Sarkozy je tražio da se istraga zatvori.

Nakon što je postao predsjednik 2007. godine, Sarkozy je kasnije te godine dočekao Gadafija u Francuskoj uz visoke počasti. Sarkozy je zatim stavio Francusku na čelo zračnih napada pod vodstvom NATO-a koji su pomogli pobunjeničkim borcima da sruše Gadafijevu vladu 2011. godine.

U nepovezanom slučaju, Sarkozy je osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog nezakonitog finansiranja kampanje njegove neuspješne kandidature za reizbor 2012. godine. On je na slobodi dok se u predmetu čeka žalba.

Također je proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem u drugom slučaju i osuđen na godinu dana kućnog zatvora u žalbenom suđenju u maju ove godine. Žalio se najvišem francuskom sudu, koji je suspendovao kaznu.