Libijski parlament, sa sjedištem u gradu Tobruku, imenovao je Fati Basagu, bivšeg ministra unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi, za privremenog premijera. U međuvremenu, u Tripoliju je predsjednik takozvane vlade jedinstva ili tranzicijske vlade, Abdelhamid Dabeiba, izjavio da neće napustiti svoj položaj te da u junu namjerava raspisati parlamentarne izbore. UN je izvijestio da će nastaviti podržavati Dabeibinu ulogu, što je potvrdio glasnogovornik Stéphane Dujarric.

Dabeiba je pretrpio napad sa srijede na četvrtak iz kojeg je izašao neozlijeđen, dok su napadači koji su pucali na njegov automobil uspjeli pobjeći a da nisu identificirani. Na predsjednikov automobil pucano je dok se Dabeiba vozio kući. Okolnosti napada opet su u pitanje doveli politički kontekst zemlje koja ima dva premijera.

I Basaga (59) i Dabeiba (62) rođeni su u gradu Misrata. Basaga je u februaru prošle godine osporio Dabeibi mjesto tranzicijskog premijera, ali je Dabeibina kandidatura odnijela pobjedu sa 39 od 73 glasa na forumu koji je organizirao UN. Od tog trenutka Basaga se sve više približavao vojnim vlastima na istoku.

Libija se sada vraća u istu shizofreničnu situaciju s dvije paralelne vlasti, nešto zbog čega je ova zemlja od 6,8 ​​miliona stanovnika patila od 2014. do februara 2021. Prije samo godinu dana UN je uspio natjerati dvije suprotstavljene strane da izaberu prelaznu vladu čija je glavna misija bila održati parlamentarne i predsjedničke izbore 24. decembra.

No, kad je taj dan stigao, svi su znali da nisu ispunjeni potrebni politički i sigurnosni uslovi za njihovu provedbu. Konačno, 21. decembra, samo tri dana prije zakazanog datuma, odbor libijskog parlamenta proglasio održavanje izbora nemogućim. Nije bilo alternativnog datuma.

Dabeiba je prvo rekao da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima, ali je kasnije predstavio svoju kandidaturu. A na istoku je svoju kandidaturu iznio i maršal Khalifa Hafter (78), kojeg u dijelu stanovništva, posebno na zapadu zemlje, smatraju ratnim zločincem.

Sada je Libija ponovno u blokadi i UN su ponovo u potrazi za tranzicijskim planom. Glasnogovornik UN-a, Farhan Haq, upozorio je u ponedjeljak iz New Yorka da umnožavanje institucija znači "povratak onoj vrsti neslaganja i nereda koji su obilježili zemlju u prošlom desetljeću". U Libiji je previše stranih sila koje igraju geopolitički šah i opcija konsenzusa između Istoka i Zapada nije na vidiku.