Meteorski uspon Olivera Anthonyja na vrh Billboardove liste razbio je norme, postao je glavna priča u medijima, doveo je country folk pjevača u neočekivanu kameju na prvoj republikanskoj predsjedničkoj debati te postavio nove standarde o tome kako bi trebala zvučati viralna pjesma.

“Rich Men North of Richmond”, pjesma koja je došla niotkuda i postala viralna početkom prošlog mjeseca, debitirala je na prvom mjestu liste Billboard Hot 100, čime je Oliver Anthony postao prvi izvođač kojem je to uspjelo bez ikakvog prethodnog iskustva na top-listama. Ova pjesma još uvijek se širi internetom i dijeli na društvenim mrežama zajedno sa “spotom” na kojem se vidi ovaj pjevač iz Virginije kako svira akustičnu gitaru u šumi.

Ono što je interesantno, “Rich Men North of Richmond” itekako je socijalno angažirana numera koja se svidjela američkim konzervativcima i desničarskim političkim zvaničnicima. Inače, Oliver Anthony u pjesmi pjeva o protivljenju porezima, ali kritizira i “pretile koji žive u blagostanju”. Isto tako, u njoj govori da bi političari trebali paziti na radnike, posebno rudare.

Pjesma se toliko svidjela zvaničnicima Republikanske stranke da su je čak i pustili na republikanskim predsjedničkim izborima, koji su u toku. Ipak, on s ponosom ističe da je u potpunosti politički nezavisan, a čak je poručio da u svojoj pjesmi on upravo kritizira njih.

Christopher Anthony Lunsford, kako mu je pravo ime, tek je šesta osoba u historiji Billboarda koja je debitirala prvim mjestom na Hot 100. U statusu objavljenom na Facebooku nakon nevjerovatnog uspjeha “Rich Men North of Richmond”, naglasio je kako ne žuri s potpisivanjem ugovora s nekom od izdavačkih kuća te da je već, vjerovali ili ne, odbio ugovor vrijedan osam miliona dolara.

“Ljudi u muzičkoj industriji gledaju me blijedo kad odbacim ponude od osam miliona dolara. Ne želim šest turističkih autobusa, 15 prikolica i avion. Ne želim svirati na stadionima, ne želim biti u centru pažnje. Pjesme koje sam napisao napisao sam jer sam patio od mentalnih problema i depresije”, kratka je njegova ispovijest.