Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska napravio je svojevrstan skandal, zaprijetivši članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću, prenosi Faktor.

“U petak na posebnoj sjednici NSRS naučit ćemo pameti bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i pokazati im da ne mogu donositi odluke kako hoće”, poručio je Stevandić na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Stevandić, poznat po teroru nad Bošnjacima i aktivnom sudjelovanju u etničkom čišćenju Kotor Varoši na početku Agresije na Bosnu i Hercegovinu, dodao je kako će “Bećirović i Komšić tad vidjeti, a možda i shvatiti da oni ne mogu poništiti odluke NSRS-a, ali da entitetska skupština može legalno i zakonski poništiti njihove odluke čija vrijednost tada postaje ništavna”.

U materijalima dostavljenim NSRS-u za održavanje posebne sjednice zakazane za petak, 20. oktobra, razmatrat će se zaključak za koji su glasali Komšić i Bećirović, a tiče se ocjene da su Rs i njeni politički predstavnici i institucije, uključujući parlament, uzurpatori Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine. Protiv ovog zaključka bila je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Vlasti u Rs-a burno su reagirale i nakon što su Komšić i Bećirović početkom oktobra u proceduru poslali Prijedlog državnog zakona o imovini.