Rusija je u novembru pretrpjela najveće prosječne dnevne gubitke od početka rata s Ukrajinom, rekli su zvaničnici odbrane Velike Britanije, pozivajući se na ukrajinske podatke.

U prosjeku je 931 ruski vojnik ubijen ili ranjen dnevno ovog mjeseca, saopćilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, napominjući da nije bilo u mogućnosti nezavisno provjeriti te brojeve.

Očigledno povećanje broja žrtava dolazi kada rat zalazi u ćorsokak na početku naporne zime i kada se veći dio svjetske pažnje preusmjerava na sukobe na Bliskom istoku.

Nakon neuspješne ovogodišnje ukrajinske kontraofanzive rat je “u velikoj mjeri zaustavljen”, rekao je Malcolm Chalmers, zamjenik direktora britanskog think-tanka RUSI (The Royal United Services Institute), za Times Radio. “Nijedna strana nema ofanzivnu prednost”, kazao je napominjući da će iscrpljivanje vojske postati sve važnije za razvoj rata.

Loše vrijeme je također usporilo mogućnost bilo koje strane da napravi značajan napredak. Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da Rusija napada u “valovima”, ali da su ruski vojnici dočekani minskim poljima, bespilotnim letjelicama i protutenkovskim projektilima, prenio je AFP. Jedan ukrajinski operater dronova izjednačio je scenu s “filmom o zombijima”.

Fotografije i video snimci s linije fronta prikazuju gomile pacova i miševa u ruskim rovovima. To može biti znak dugog rata, rekao je ukrajinski biolog za The Counteroffensive newsletter. To je zato što su nepožnjevene žitarice na poljima, koja su se nekada koristila za poljoprivredu, dovele do razvoja korova, koji je izvor hrane za glodare. Korov također omogućava miševima da grade više gnijezda i lakše se kamufliraju, tako da “njihov broj brzo raste”, rekao je biolog.

Ukrajina se i dalje nada da će se moći osloniti na svoje globalne saveznike da održe njihovu podršku, čak i “usred znakova da se nabavka oružja i finansiranje usporava i da rat u Gazi ograničava globalnu pažnju”, objavila je Al Jazeera. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je na samitu svojih kolega iz NATO-a u srijedu da “Ukrajina neće odustati” u borbi protiv Rusije, dok je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da “svaka članica NATO-a” stoji iza stalne podrške Ukrajini.